Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework]Pare pytań tytuł includowanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Ikky
Witam

Jestem już na finishu tworzenia mojej strony w zendzie (głównie dzieki determinacji i forumowiczom php.pl) smile.gif
mam jednak jeszcze pare pytań poniewaz nie znam jeszcze do konca mozliwosci zenda:

1. Jak moge zmienić tytuł kazdej strony z poziomu kontrolera/widoku. Wiem jak to zrobić z poziomu widoku ale rozwiazanie dośc glupie (nie zamykam head w layoucie i po prostu dodaje <title>zmienna</title></head> tongue.gif

2. Na kazdej stronie chciałbym includowac jeden widok a mam tak ustawione katalogi:

views
scripts
index
index.phtml
cos.phtml
artykul
index.phtml
galeria
index.phtml

jak moge includować plik cos w kazdym widoku index?

bo jak np daje taka scizke:
  1. <? include "./index/cos.phtml"; ?>

to jest błąd

-=Peter=-
Jest taki wynalazek jak partial.

1. //w widoku
  2. echo $this->partial('index/cos.phtml', array(/*tablica argumentów*/));
Ikky
potestowałem tego partiala ale absolutnie nie spełnia moich oczekiwań
porzebuje mieć coś takiego

-> kontroler który zwraca coś do widoku i ten widok includuje w moich innych widokach

tymczasem mam kolejne pytanie

3. Jak do takiego zapytania dodać kolejnego where, order i limit ?

$comments = new Default_Model_DbTable_Comments();
$this->view->comments = $comments->fetchAll('comment_petition_id = ' . $pet_data['id']);

omeck
1 w layoucie w sekcji head wstaw (o ile nie masz):
  1. <?php echo $this->headTitle() ?>

w akcji kontrolera:
  1. $this->view->headTitle('tytul');

lub w widoku
  1. $this->headTitle('tytul');

2. hmm chyba coś przekombinowujesz też uważam, że partial powinien wystarczyć;-)
3. Może użyj selecta: http://framework.zend.com/manual/en/zend.db.select.html ?
Ikky
1. headtitle działa świetnie smile.gif dzieki wlasnie o takie cos mi chodziło

2 . z partialem mam problem taki że:
stworzyłem sobie views/scripts/test/partial.phtml

w TestController stworzylem akcje partialAction i tam daje jakie echo

jak otworze www.strona.com/test/partial to mi pokazuje to echo

ale jak otworze strona na ktorej includuje tego partiala to mi pokazuje tylko statyczny tekst ktory byl w partial.phtml

a że potrzebuje wywołać w nim skrypt to nie wiem co z tym zrobić

3. z select mam taki problem że nie wiem co zrobic zeby wyswietlaly mi sie wszystkie rekordy ktore spelniaja ten warunek a nie jeden dla tego wole to zrobic fetchAll + pętla

/edit 4. pytanie Czy da się ustawić jakąs globalną zmienna którą bede mógł w kazdym widoku/kontrolerze wpisac?
omeck
Cytat(Ikky @ 9.08.2009, 11:55:31 ) *
2 . z partialem mam problem taki że:
stworzyłem sobie views/scripts/test/partial.phtml

w TestController stworzylem akcje partialAction i tam daje jakie echo

jak otworze www.strona.com/test/partial to mi pokazuje to echo

ale jak otworze strona na ktorej includuje tego partiala to mi pokazuje tylko statyczny tekst ktory byl w partial.phtml

a że potrzebuje wywołać w nim skrypt to nie wiem co z tym zrobić

Powiedzmy, ze zawartość partialu to widok, który może być używany w innych widokach. Możesz w nim używać konstrukcji PHP oraz przekazać do niego dane, na których można potem operować guitar.gif

3. z select mam taki problem że nie wiem co zrobic zeby wyswietlaly mi sie wszystkie rekordy ktore spelniaja ten warunek a nie jeden dla tego wole to zrobic fetchAll + pętla

może pokaż tego selecta...

/edit 4. pytanie Czy da się ustawić jakąs globalną zmienna którą bede mógł w kazdym widoku/kontrolerze wpisac?

Nie znam dokładnie założeń Twojej aplikacji, ale może wystarczy użycie Zend_Registry (http://framework.zend.com/manual/en/zend.registry.html) lub użycie Zend_Session_Namespace (http://framework.zend.com/manual/en/zend.s...asic_usage.html)?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.