Na wstępie krótki opis. Nie chce korzystać z singletona do klas typu db, session, input etc. I prawdopodobnie tutaj znajduje się mój problem.
Mianowicie chodzi o klasę obsługi sesji, która wygląda mniej więcej tak (jest to szablon skrótowy - naprawdę ma połączenie z bazą danych i zapisuje dane do niej a nie do $_SESSION):
class session{ public function __construct(){ if( self::$_instance !== NULL ){ return; } //pobranie danych z sesji $_data = $_SESSION; self::$_sessData = $_data['sessData']; self::$_sessForm = $_data['sessForm']; //skasowanie $_SESSION - dostęp tylko przez obiejty klasy Session $_SESSION = NULL; //inne metody sprawdzajace poprawnosc danych, ilosc logowan, etc. self::$_instance = $this; } public function set($name, $value){ //ustawianie self::$_sessData } //to samo przy setForm //jak również przy pobieraniu get($name)... public function __destruct{ // tak naprawdę zapis do bazy danych $_SESSION['sessData'] = self::$_sessData; $_SESSION['sessForm'] = self::$_sessForm; }
Nie przedstawiłem pozostałej części metod, gdyż nie mają wpływu na dalsze zachowanie. Jak już wspomniałem ma także połączenie z bazą
danych. Nie napisałem jeszcze o session_handler, który tam się znajduje, jednakże on służy do zapisu danych do bazy.
I tutaj pojawia się problem.
Przy pojedynczym wywołaniu obiektu i operacjach na nim wszystko gra, jednakże jeżeli wywołuję obiekt w różnych klasach pojawia się problem - dane są często nadpisywane lub kasowane przez domyślne.
Zastanawiam się dlaczego - operuje na danych typu static, czyli każdy obiekt powinien mieć do nich dostęp. Przez debugowanie zauważyłem że dane istnieją, jednakże pod samym końcem (wywoływanie ostatniego destruktora przez silnik PHP kasuje większość danych).
Czy ktokolwiek z Was miał już podobny problem?
Nadmieniam że jeżeli ustawię zapis sesji na native problem cały czas występuje.