szarobury
29.08.2009, 18:14:49
Witam sterownik bazy danych i chciałbym wprowadzić zliczanie zapytań sql, lecz nie wiem jak, mógłbym liczyć na pomoc?

<?
/*
|----------------------------------------
| DATABASE CLASS
|----------------------------------------
|
*/
class Database {
public $connection;
function __construct($host, $name, $pass) {
return $this->connection;
}
function error($type)
{
$text = '<h2>MySQL Error</h2>' . "\n";
switch($type)
{
case 'dbselect':
$text .= 'An error occurred when choosing database';
break;
case 'query':
$text .= 'An error occurred when executing SQL queries';
break;
}
$text .= '!<hr>MySQL said: <i>' . mysql_error() . '</i>'; } // one of the above errors appear when the parser encounters an error on its way
function select_db( $db_name) {
} // Select the database
function query($query) {
} // SQL query execution {free queries}
function insert( $into, $set, $free) {
return mysql_query("INSERT INTO $into SET $set $free"); } // SQL query execution
function select( $s, $from, $free='') {
} // SQL query execution
function update( $from, $free) {
} // SQL query execution
function delete( $from, $free) {
} // SQL query execution
function fetch_assoc( $assoc) {
} // download records into assoc table
function num_rows( $num_rows) {
} // count records
function fetch_array( $array) {
} // download records into array table
function __destruct() {
}
}
?>
wookieb
29.08.2009, 18:16:32
Tak trudno przy kazdym mysql_query dopisac inkrementowanie właściwości klasy?
szarobury
29.08.2009, 18:18:27
widocznie trudno, skoro nie potrafię. Proszę o szczegóły.. próbowałem już kilku sposobów, lecz zawiodły.
wookieb
29.08.2009, 18:22:42
To pokaż jak próbowałeś.
szarobury
29.08.2009, 18:27:31
tyle tych prób było, że nie pamietam. Poza tym co za różnica, skoro nie działało? Masz ochotę długo tak nabijać posty czy zechcesz pomóc?
wookieb
29.08.2009, 18:30:39
Mam ochotę uzmysłowić ci, że problem jest tak banalny, że nie nadaje się na temat na forum i że powinieneś wrócić do podstawowego kursu php.
szarobury
29.08.2009, 18:32:39
do tego forum jest. jeżeli nie znalazłem odpowiedzi w żadnym kursie, to mam schować głowę w piasek?
wookieb
29.08.2009, 18:34:19
Udowodnić, że coś próbowałeś. Bo tekst "Tyle tego było" do mnie nie przemawia. W dodatku nie wiem jak można zrobić "tyle" metod zwiększania licznika o 1...
szarobury
29.08.2009, 18:35:32
wiem, że $zmienna++; zwiększa licznik o jeden, ale jak to zaimplementować?
wookieb
29.08.2009, 18:36:16
http://pl.php.net/manual/pl/language.oop5.visibility.phpNo brawo. Coś wiesz. Ja bym zaczął od wpisania tego w kod.
phpion
29.08.2009, 18:37:43
~wookieb ma rację - wygląda na to, że czekasz na to aż ktoś poda ci gotowe rozwiązanie. Otóż nie tędy droga. Ja mogę podać ci tylko podpowiedź: wprowadź nową składową klasy* (nie zwykłą zmienną), którą będziesz zwiększał o 1 przy każdym wywołaniu funkcji mysql_*. Tyle. Próbuj, a jeśli nie będzie działało to wklej kod z opisem co się dzieje.
* może warto wręcz zadeklarować ją jako statyczną - nie wiem jak używasz tej klasy.
szarobury
29.08.2009, 18:39:29
dalej nie rozumiem.
wookieb
29.08.2009, 18:43:35
To straszne.
Skoro wiesz jak zwiększyć wartość zmiennej o jeden, więc problem chyba leży gdzie indziej?
Aha pewnie nie rozumiesz...
Wiec nadal zapraszam do PODSTAWOWEGO kursu php o obiektach
http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&...69216f04f9fdac3
szarobury
29.08.2009, 19:19:12
poradziłem sobie, do zamknięcia
phpion
29.08.2009, 19:21:06
Super, jesteś niezły, ale może wypadałoby podzielić się rozwiązaniem z innymi? Może ktoś będzie stał przed podobnym problemem, znajdzie ten wątek, ale nie znajdzie w nim rozwiązania (poza "poradziłem sobie").
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.