Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CMS do nauki PO
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
Leech
witam,
który CMS (lub coś innego) najlepiej nadaje się do przestudiowania pod kątem nauki PO? Teoria wychodzi mi już bokiem i chciałbym zobaczyć jak wygląda PO w praktyce.
Riklaunim
Frameworki, a nie CMSy klepane nie wiadomo jak winksmiley.jpg Kohana, CodeIgniter, CakePHP.
laohost
W CMSie wszystko jest już napisane a od studiowania kodu niewiele się pewnie nauczysz. We frameworku zaś będziesz musiał coś sam napisać a filozofia frameworka wymusi abyś napisał to obiektowo. Polecam Kohana, bo chyba jest najłatwiejszy ale tak naprawdę możesz wybrać dowolny.
cojack
Programowanie w frameworku ma tyle wspólnego z php co żyd z polakiem.
nugae
@cojack zdecydowanie bardziej jak Polak i Ślązak.

// edit
bez znajomości php raczej ciężko będzie Ci pisać z wykorzystaniem frameworka ale w 2 stronę już niekoniecznie.
grn
Możesz poprzeglądać kod i dokumentację eZ Components, dokumentację Zend Framework lub innego frameworka, aczkolwiek na początek lepiej nie rzucać się na głęboką wodę. Możesz też spróbować stworzyć samodzielnie prosty zestaw klas np. model-widok-kontroler, konfiguracja, połączenie z bazą danych itp.
cojack
To lepiej kupić książkę Php 5 zaawansowane programowanie.Tylko tam jest parę mitów które nie długo omówię na swoim blogu, jak np wzorzec obserwatora.
zwierzołak
Racja, że frameworki są dobre do przejścia od teorii do praktyki oo. Sprawdziłem to na swoim przykładzie, ale podobnie jak autor wątku chciałbym przestudiować sobie kod jakiegoś elegancko obiektowo napisanego cmsa.

Co byście polecili? Zastanawiałem się nad Drupalem, ale po przeczytaniu tego: http://drupal.org/node/547518 mam wątpliwości pewne - jest obiektowo napisany ale bez użycia klas hmmm... może to jest uzasadnione, ale czy to dobry materiał do nauki oop?
Crozin
Nie chce mi się nawet przeglądać tego linka co podałeś, ale jak można napisać cokolwiek obiektowo bez klas? To skąd niby się te obiekty mają brać?
cojack
Crozin Ty taki stary jesteś wyjadacz i nie wiesz skąd? To jest skomplikowany system luster w którym nie widać tych obiektów. Co do drupala, to nie potrafię wyrazić swoich emocji by go opisać, ja rozumiem i szanuję tych ludzi oraz mam do nich wielki szacunek za to co zrobili, ale za takie mieszanie kodu...

Crozin drupal jest magiczny, niby możesz pisać moduły nie obiektowo, a później api drupala i tak Ci je przewali na obiektowy sposób ich wykorzystywania... nie wiem jak to działa, wazy zaledwie 1,2mb a moc ma okropną.
zwierzołak
trochę mętna jest ta Twoja wypowiedź cojack, to w końcu podoba Ci się architektura Drupala czy nie ? smile.gif

Twierdzą pod tym linkiem co podałem, że jest enkapsulacja, polimorfizm, dziedziczenie i mają własne struktury odpowiadające obiektom i używają kilku wzorców projektowych znanych z oop. No i najwyraźniej twierdzą, że użycie klas by ich ograniczało winksmiley.jpg

Czy to jest uzasadnione podejście, co o tym sądzą wyjadacze obiektów ? smile.gif
MateuszS
Ja w sumie tez bym prosil o link jakiejs stronki (najlepiej na pw) napisanej obiektowo oczywiscie w standardach. Nie duzej zeby nie bylo miliona klas i plikow do studiowania, pozdrawiam
zegarek84
Cytat(cojack @ 4.10.2009, 23:08:35 ) *
Crozin Ty taki stary jesteś wyjadacz i nie wiesz skąd? To jest skomplikowany system luster w którym nie widać tych obiektów.

zachęciłeś mnie do przeglądnięcia kodu winksmiley.jpg - w js lubię pisać anonimowe metody i obiekty przy niektórych botach - jeśli nie trzeba anonimowo to struktura json - cały ten temat o obiektowym pisaniu bez klas mnie dosyć zainteresował winksmiley.jpg - znajdę czas to luknę - choćby się z tego nie korzystało to dobrze wiedzieć że coś takiego jest winksmiley.jpg
Cysiaczek
Cytat
Crozin drupal jest magiczny, niby możesz pisać moduły nie obiektowo, a później api drupala i tak Ci je przewali na obiektowy sposób ich wykorzystywania... nie wiem jak to działa, wazy zaledwie 1,2mb a moc ma okropną.

Nie wiem jak to zrobili, ale da się to osiągnąć na dwa sposoby, podobne zresztą.
1. Po prostu includują skrypt bezpośrednio w metodzie
2. Poprzez meta-programowanie w php, a konkretnie poprzez tworzenie klas (a potem ich obiektów) w locie. Robisz klasę, pakujesz do metody execute() zawartosć skyptu i odpalasz. Zakładam, że nawet w tych skryptach strukturalnych są jakieś elementy API Drupala smile.gif
Snap
Cytat(Leech @ 16.09.2009, 16:15:12 ) *
witam,
który CMS (lub coś innego) najlepiej nadaje się do przestudiowania pod kątem nauki PO? Teoria wychodzi mi już bokiem i chciałbym zobaczyć jak wygląda PO w praktyce.

Proponuję na początek przyjrzeć się Kohan'ie. Jakieś pół roku temu zastanawiałem się od czego zacząć z programowaniem obiektowym i Framework'ami. Teraz jestem bardzo zadowolony, że wszystko zaczęło się od Kohan'y.

Kilka przydatnych stron:
KohanaPHP
Kohana.Sher
Planeta.KohanaPHP
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.