Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Spis producentów z wybranej kategorii..
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kukix
Witam.
Mam taki problem.. próbuje wyświetlić wszystkich producentów z wybranej kategorii produktów...

Sa trzy tabele w bazie:

1. KATEGORIE
KAT_ID, KAT_NAZWA

2. PRODUCENCI
PRODUCENT_ID, PRODUCENT_NAZWA

3. PRODUKTY
PROD_ID, PROD_NAZWA, PROD_KAT, PROD_PRODUCENT

Teraz mam kilka produktów, które są przyporządkowane do różnych kategorii, produkty te są rowniez przyporzadkowane do roznych producentow...

i teraz pytanie.. jak wyświetlić wszystkich producentów z wybranej kategorii...
Czyli np w kategorii A są produkty, ktore maja przyporzadkowanych producentów: 1, 2, 3 , 6, 10 itd..

Bede wdzieczny za wszelkie wypowiedzi..

P.S. Da się to zrobi jednym zapytaniem, czy trzeba zrobić więcej niż jedno zapytanie?
thek
To zwykłe złączenie. Łączysz tabelę produktów i producentów po odpowiednim id i wybierasz z niej wszystkich różnych producentów wcześniej ograniczając do konkretnej kategorii.
Czyli mniej więcej:
  1. SELECT DISTINCT producent FROM produkty LEFT JOIN producenci ON pola_łączące WHERE kategoria = id_kategorii

Oczywiście można i inaczej, dostając jeszcze inne dodatkowe dane, ale to jest myślę, że najprostszy algorytm. Tylko pamiętaj by go sobie ładnie do potrzeb przerobić, bo gotowca nie chciałem Ci dawać. A od tego co dałem, znając podstawy SQL, łatwo do działającego zapytania przejdziesz smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.