Właśnie jestem na ukończeniu projektu zamówień on line dla pewnej firmy i delikatnie mówiąc stanąłem w miejscu.
Zażyczyli sobie wprowadzanie zmian cen z plików csv.
Nie jest to większy problem.
Problemem jest utworzenie szablonu dla tego pliku.
W szablonie ma się znaleźć id klienta, id produktu i 3 różne jego ceny.
Chodzi mi tylko o bezpieczeństwo.
Aby utworzyć szablon muszę zapisać do niego ceny, których nikt nie może w żaden sposób przechwycić - wiadomo: tajemnica handlowa.
I tutaj leżę:
Zapisując taki plik na serwerze i umieszczając w nim dane muszę w .htaccess dać do katalogu większość uprawnień.
Potem daję
i szablon pobrany ale wtedy do tego pliku mają dostęp wszyscy (oczywiście muszą o tym wiedzieć ale... od razu zakładam, że każdy chce mieć ten plik i zależy mi na zabezpieczeniu tego).
Tym bardziej, że nie zawsze ktoś kliknie na link "Pobierz plik" i wtedy w ogóle nie mam szansy na skasowanie zawartości.
Na początku index.php przecież nie dam unlink(); bo ktoś może skasować plik przed pobraniem.
Rozwiązaniem by było nie zapisywać pliku na serwerze tylko od razu na dysku usera.
Czy istnieje taka możliwość ?
Czy da się zapisać dane bezpośrednio ze zmiennej $daneDoPliku; na dysk twardy usera nie zapisując tego na serwerze ?
A może do ciacha i jakoś wyciągnąć je na dysk ?
Nigdy nie było mi nic takiego potrzebne - grzebę w googlach już ze 2h, manuala to mogę wyrecytować i nic nie ma.
Proszę o pomoc
Pzdr