Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skrypt php tworzacy tabelke z danymi
Forum PHP.pl > Forum > PHP
wolfen3
  1. $info = "$email\n";
  2. $file = "baza.html";
  3. $fp = fopen($file, "r+");
  4. $info=$info.fread($fp, filesize($file));
  5. rewind($fp);
  6. fwrite($fp, $info);
  7. fclose($fp);

Witam !

Mam standardowy kod który dopisuje zawsze na początku linii jakieś tam dane. Chciałbym aby skrypt wpisywał kod html i nie wiem jak to za bardzo zrobić. Chodzi o to aby była tworzona tabelka z kolumnami. Jak to zrobić aby skrypt wpisywał w "środek" kodu np kod <th> itp. A znaczniki <table> i </table> były na swoim miejscu czyli na poczatku i na koncu.
wry
jesli dane w pliku bedziesz mial "pociachane" na nowe linie to mozesz za pomoca file pobrac zawartosc pliku i w petli pomijajac pierwszy i ostatni elemet tablicy doklajac odpowiedni tekst na pozostalych elementach
jesli dane w pliku beda zapisane jednym ciagiem mozesz uzyc substr do obciecia znacznika </table> bo wiesz ze ma 8 znakow i dokleic na koniec pliku nowe dane razem z </table> ewenualnie podobnie mozesz zrobic odcinajac z przodu <table> czyli 7 pierwszych znakow stringa i skleic <table> z danymi i dokleic do reszty danych z pliku, mam nadzieje ze nie zamotalem smile.gif reasumujac przyj sie funkcji file i substr
erix
  1. DOM
  2. SimpleXML (jeśli kod jest poprawny)
  3. preg_replace
  4. phpQuery
wolfen3
  1. <?php
  2. function ciach($tresc)
  3. {
  4. $tnij = substr($tresc,-9,-1);
  5. $txt = $tnij.' </table>';
  6. return $txt;
  7. }
  8. $tresc = 'moj super tekst';
  9. echo ciach($tresc);
  10.  
  11. ?>

Dzięki za szybką odpowiedź. Wybrałem sposób pierwszy i natrafiłem na pewien problem. Ten kod który wkleiłem nie działa, tzn nie wyswietla się tekst </table>. Kiedy zmienie </table> na cokolwiek innego wtedy jest ok. O co chodzi z tym ze "<" nie wyswietla dalszej zawartości ?
phpion
Może dlatego, że to znacznik HTML i jest interpretowany przez przeglądarkę? Spójrz w źródło wygenerowanej strony, a na pewno go tam znajdziesz.
askone
Hej

a wiesz co to jest tag HTML?? Poczytaj może to i może to

Pozdrawiam
wolfen3
kurde ale wstyd smile.gif dobra nie było pytania sorry
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.