Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Obsluga roznych zrodel danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
shine
Witam. Musze zaprojektowac sobie aplikacje, ktora bedzie wizualizowac pewne dostarczane jej dane. Jednym z najwazniejszych elementow tej aplikacji ma byc modul/interfejs, ktory bedzie umozliwial podpinanie do niego dodatkowych wtyczek przetwarzajacych rozne zrodla otrzymywanych danych, ktore beda mu je przekazywaly w jednolitej wymuszonej formie.
Tutaj pojawia si e pytanie z mojej strony - jakie rozwiazanie przychodzi Wam do glowy ? Czy moze zna ktos z Was jakies klasy/biblioteki, ktore najlepiej pomoglyby wprowadzic takie rozwiazanie.
Myslalem o symfony i zrobieniu tego w postaci pluginow(kazdy plugin obslugiwalby inne zrodlo danych), ale tak naprawde nie wiem, czy to akurat sie do tego nadaje, byc moze jest jakies prostsze i bardziej czytelne rozwiazanie ?

Bede wdzieczny za sugestie i podpowiedzi smile.gif
Zyx
Jeśli Cię to interesuje, możesz próbować się bawić API strumieni (PHP stream API) dostępnych w PHP, dzięki czemu odczyt/zapis itd. będą dostępne poprzez tradycyjne funkcje obsługi plików. Jednak zastanowiłbym się, czy naprawdę potrzebna jest aż tak rozbudowana kobyła. Nie wiem, co to jest ta "jednolita wymuszona forma". W sumie możesz zobaczyć, czy przypadkiem tego Twojego formatu nie da się obudować jakimś wygodnym API, które przy okazji uprości korzystający z niego kod, zamiast bawić się strumieniami. Wtedy tworzysz interfejs i poszczególne źródła danych go sobie jedynie implementują.
darko
To będzie coś czego szukasz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.