Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [pear] Spreadsheet_Excel_Writer przełamanie linii w komentarzu dla komórki
Forum PHP.pl > Forum > PHP
DuduS
Witam,

chcę wygenerować plik XLS, do tego celu używam: Spreadsheet_Excel_Writer.
Chodzi o to że muszę wstawić do komórki dość rozbudowany komentarz poprzez Worksheet::writeNote który przydało by się jakoś sensownie sformatować, wstawiając przełamania linii.
Niestety nie wiem jaki znak za to odpowiada, próbowałem do komentarza wstawiać: \n, \r\n, Chr(10), jednak zawsze wyświetlane są one jako zwykły tekst.

Może ktoś już spotkał się z tym problemem ?
Pilsener
Spróbuj dać:
  1. $komentarz = 'abc'."\r\n".'xyz';

Jak nie pomoże to spróbuj zakodować to w windows i dopiero wtedy dodać. Gdy i to nie pomoże to widocznie się nie da, tak samo jak formatowanie tekstu komentarza etc. Przecież nikt nie przepisze wszystkich możliwości excela do spreadsheet writera smile.gif
skowron-line
Ja się spotkałem smile.gif i z rozwiązaniem też się spotkałem
http://pear.php.net/manual/en/package.file...writestring.php tu w komentarzach jest napisane.
  1. $fmt = $xls->addFormat(array('TextWrap' => 1));
DuduS
Dzięki panowie, naprowadziliście mnie na rozwiązanie.
Wystarczy że dodam php'owy znak chr(10) nie zakodowany:

1. $note .= $comment.Chr(10);
  2. $worksheet->writeNote ($row, $col, $note);

Nie będę otwierał kolejnego temat więc napiszę tutaj.

Kodowanie w MySQL mam w UTF-8 i przy pobieraniu danych z bazy ustawiam: "SET NAMES 'utf8'"

Jako kodowanie dokumentu ustawiam:
  1. $worksheet->setInputEncoding('utf-8');

Oczywiście wszystkie narodowe znaczki po wygenerowaniu do XLS zostają przerobione na krzaczki więc ustawiam:
  1. $workbook->setVersion(8);
i wszystko zaczęło się wyświetlać jak należy.

Niestety wtedy nie działa polecenie wstawiania komentarzy:
  1. $worksheet->writeNote
co zresztą cały czas funkcjonuje jako bug: http://pear.php.net/bugs/bug.php?id=5347

Próbowałem przekonwertować wyświetlane stringi za pomocą iconv, jednak bez powodzenia przy polskich znaczkach.

Czy ktoś może spotkał się z jakimś patchem który poprawnie generuje komentarze przy ustawionej zmiennej setVersion(8) (typ dokumentu BIFF), a może znacie jakiś inny sposób na wyświetlenie wszystkich znaków narodowych w jednym dokumencie?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.