Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][xml][mssql]
Forum PHP.pl > Forum > PHP
coby182
Witam.
Mam pytanie, w jaki sposób lepiej rozwiązać pewien problem?
Chodzi o to, że muszę połączyć się z bazą danych aby pobrać kilka rekordów do obróbki, następnie przygotowany już schemat wysłać do pliku .xml, później odczytać ten sam plik, który utworzy mi wykres na stronie. Wykres ten będzie się zmieniał tylko jeden raz - pierwszego dnia każdego miesiąca.
No i teraz pytanie, czy lepiej za każdym razem po wejściu na stronę nadpisywać ten plik .xml? Czy może utworzyć w bazie zmienną typu bool, która powie nam o tym czy w danym miesiącu nowy wykres został już wygenerowany, jeśli nie to pierwsza osoba, która wejdzie na stronę nadpisze ten plik, w przeciwnym wypadku nastąpi jedynie odczyt z bazy oraz xml'a.
neverever
a nie prościej użyć do tego crona i wykonać całą akcje raz w zadanym terminie, niż generować niezliczoną ilość zupełnie zbędnych operacji?
coby182
Cron z tego co widzę działa tylko na systemach Unixowych.
Innym sposobem na rozwiązanie mojego zadania może być sprawdzenie daty modyfikacji pliku i przyrównanie jej do daty na serwerze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.