Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Edytowanie pliku ze strony www
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ReBeLs513
Witam. Jak zrobić możliwość edytowania wybranej podstrony www z zakresu przeglądarki? Jest to na wiki i uważam, że jest to w moim przypadku dobre, jednak chcę mieć jedną różnice- przed edytowaniem pliku trzeba podać hasło
zend
Tworzysz dwa pola, jedno typu password a drugie textarea do którego wpisujesz zawartosc edytowanego pliku, przy odbiorze formularza i przez zapisem sprawdzasz czy hasla sie zgadzaja, jesli tak, to zapisujesz, jesli nie to wyswietlasz komunikat i nie zapisujesz. Hasła możesz trzymać w tablicy albo w w pojedynczym stringu, zależnie od ich ilości

Edit
Robisz logowanie, jestli logowanie sie powiedzie zapisujesz inf o tym do sesji przed wyswietleniem formularza sprawdzasz czy logowanie się powiodło, jeśli tak wyświetlasz formularz, jeśli nie, wyświetlasz info o braku dostępu
R4D3K
Tylko pamiętaj, że przy takim rozwiązaniu o zabezpieczeniu się. Lepiej było by użyć BB code i odpowiednio zamieniać je na tagi bo stosowanie htmla może ci rozwalić stronę
ReBeLs513
szczerze nic a nic nie kumam z PHP, dlatego narazie wolę pracować w HTMLu.
zend
Zawsze możesz skorzystać z zabezpieczeń jakie daje Ci serwer (.htpasswd itp), zabezpieczasz w ten sposób skrypt w którym masz edycje, poszukaj sobie na ten temat w google, a jak będziesz miał problemy pisz
ReBeLs513
Szukałem i nawet miałem coś tam. Ale kompletnie się na tym nie znam. Nawet nie wiem gdzie wrzucić ten plik i czy ma być kropka na początku... Żeby te algorytmy były tańsze haha.gif
zend
Tu masz coś o wykonaniu logowania w php Autoryzacja na sesji , a tu coś o htpasswd htpasswd
ReBeLs513
o tym htpasswd coś jest napisane. nawet bym umiał zrobić ale czytając komentarze się zgubiłem. piszą tam, że autor nie wyjaśnił all a ja jestem jedynym z zielonych i nie wie oCb

A może jest jakiś plik, który wrzuca się do katalogu, który ma być zabezpieczony po czym wpisuje się adres w przeglądarce do niego i automatycznie ustawiane są parametry..?

A może jest jakiś plik, który wrzuca się do katalogu, który ma być zabezpieczony po czym wpisuje się adres w przeglądarce do niego i automatycznie ustawiane są parametry..?
fander
Witam

Skoro nie znasz się na php to w jaki sposób chcesz edytować tą stronę z poziomu przeglądarki, jeśli chcesz ją edytować z przeglądarki to najpierw zawartość strony czy pliku musisz gdzieś wczytać tu do formularza, później edytujesz sobie tą zawartość naciskasz wyślij i co się dzieje, to proste wysyłasz dane do serwera na którym jest plik do zapisu twoich danych ten plik jest na pewno w php ASP lub innym języku. Dane wysyłasz w nagłówku POS lub GET to zależy jak masz skonstruowany formularz dokładnie pole method="POST|GET". Na serwerze plik php|asp}|inny odbiera dane przetwarza je i zapisuje w pliku który edytowałeś. Następnie strona się przeładowuje i znowu zostają wczytane dane z pliku który wybrałeś. Więc aby coś takiego zrobić musisz się wiele nauczyć najpierw poczytaj o formularzach, o nagłówkach HTTP POST oraz GET, następnie o PHP, jeśli będziesz w stanie stworzyć taki moduł który tutaj opisałem poczytaj o javascript następnie o ajaxie a na koniec o jakimś frimeworku JavaScript np jQuery, Prototype, MuTools, następnie o wykorzystaniu Ajaxa w tych frimeworkach dopiero na samym końcu zabierz się za zabezpieczanie, nie buduje się domu zaczynając od dachu !

Pozdrawiam
ReBeLs513
My gosh:/ wiem co to get i post! po drugie jeśli chcę zbudować to o co mi chodzi to wcale nie muszę znać PHP haha.gif. Wystarczy, że znajdę gotowy skrypt. Szukałem i znalazłem. Teraz wypakuje go w katalogu, który ma być zabezpieczony hasłem a z poziomu przeglądarki go później skonfiguruje. Proste:D I WCALE nie potrzebowałem do tego php a umiejętności wyszukiwania informacji haha.gif. Temat uważam za zamknięty, gdyż znalazłem gotowy skrypt. Mam nadzieję, że dzięki niemu- jak pisałeś- poznam inne języki haha.gif. Jednak nie zamierzam uczyć się PHP, gdyż nie mam serwera do testów:PP A nie będę specjalnie po to instalował programów. Wystarczy, że orientuje się w HTMLu i JAVie:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.