Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wysyłanie pliku na serwer
Forum PHP.pl > Forum > PHP
sebastian1001
Oto bardzo uproszczony kod, za pomocą którego wybrany przez klienta plik zostanie wysłany na serwer do pliku 'uploads' :
  1. <html>
  2. <head></head>
  3. <body>
  4. <form action="<?=$PHP_SELF?>" method="post" enctype="multipart/form-data">
  5.  
  6. <input type="file" name="upload_file">
  7.  
  8. </form>
  9. </body>
  10. </html>
  11.  
  12. <?php
  13.  
  14. if (!isset($error)) {
  15. copy($HTTP_POST_FILES['upload_file']['tmp_name'],
  16. "uploads/".$HTTP_POST_FILES['upload_file']['name']);
  17. unlink($HTTP_POST_FILES['upload_file']['tmp_name']);
  18. }
  19. else
  20. {
  21. }
  22. ?>
  23.  

Problem w tym że nie umiem tego przekształcić w odpowiedni sposób, tak aby nie wyświetlał się formularz do wybierania pliku z dysku.
Chcę aby automatycznie został wybrany plik np. plik.txt i został wysłany.
Czy ktoś by mógł mi pomóc??
darko
$HTTP_POST_FILES używało się jeszcze w php 4, w php 5 korzystaj z $_FILES. Wydaje mi się, że ze względów bezpieczeństwa nie ma możliwości, aby w jakiś magiczny automatyczny sposób przesłać plik bez jego faktycznego wysłania. Rozwiązaniem może być zwykłe kopiowanie (wysyłka) plików przez ftp, ale z tego, co rozumiem, ten sposób nie wchodzi w grę. Może napisz, dlaczego nie chcesz udostępnić użytkownikom formularza do wysyłki plików?
sebastian1001
To dość skomplikowane, ale mówiąc krótko to Chodzi mi o to że znam dokładną lokalizację i nazwę pliku, bo została ona wprowadzona już wcześniej. Więc kolejny formularz robiący coś co jest nie potrzebne i tylko marnuje czas jest zbędny.
A więc czy jeśli w zmiennej mam zapisaną nazwę pliku i jego lokalizację, to czy mogę go wysłać od razu bez zbędnych formularzy??
Bardzo proszę o pomoc.
grOm
heh mi to wyglada na jakąs probe dostepu do czyichs plikow ; p
na szczescie nie ma takiej mozliwosci, inaczej strony mogly by sobie sciagac dowolne pliki usera ; p
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.