Witam, mam pewien problem na googlach nie mogę się nic doszukać.
Projektuję strony już kilka lat i niedawno dopiero napotkałem się na błąd interpretowania line-height na Mac'u.
Dokładnie chodzi o przypadek, kiedy mając zdjęcie o wysokości 200px i przylegający do niego div z tekstem, otrzymuję inny wygląd na Mac'u, gdzie na Linuchu i Windowsie pod każda przeglądarką jest ok, chodzi o odstęp między wierszami - na Mac'u jest on większy o 2px niż na innych systemach. Jak można temu zaradzić? Jesli projektuję wygląd jakiegoś działu w którym wysokośc zdjęcia dopasowuję do wysokości diva z tekstem, tak aby ładnie wszystko wyglądało, na Mac'u mam jedną linię pod zdjęciem, czyli wyraźnie źle qma wysokośc wiersza. Ustawianie wartości stałych w body np. na 14px przy foncie wielkości 12px nic nie daje, powinienem mieć wtedy 2px odstępu - jeden od góry i jeden od dołu, a na macu mam po 2 lub nawet 3 przez co strona się rozciąga i tekstu jest wizualnie więcej niż pod innymi systemami :/
Mam nadzieję że jasno napisałem i ktoś miał podobny problem. Robię teraz stronę, której właściciele korzystają głównie z Maków. Wiem że jest zawsze jakiś margines błędu i zrobić strone pod wszystkie przeglądarki systemy i telefony jest dziś ciężko, ale ten błąd jest dość rażący i ciężko go wytłumaczyć klientowi.