Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z tłem
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
pietrov8
Witam.

Mam jeden mały problem.
Otóż jak na poniższym obrazku można zauważyć że białe, ukośne tło kończy się w pewnym momencie.

http://yfrog.com/9edogooj

I teraz mam do Was pytanie. Czy da się zastosować powtórzenie tła (tło w PS mam do momentu gdy całe czerwone pole zostanie zapełnione) dla ukośnej lini??
Jeżeli nie to proszę o pomoc jak ten problem rozwiązać.

Html projektu: Projekt
krzysztof_kf
Możesz zastosować tam gdzie masz umieszczoną grafikę

1.  
  2. background: url(grafika.jpg) repeat;
  3.  
pietrov8
No tak jest taka opcja lecz wtedy tło (grafika.jpg) straci swoje pierwotne położenie głównie chodzi o lewą stronę.
krzysztof_kf
hmm nie rozumiem jak straci położenie ? to ? Klik
pietrov8
Aha to źle się zrozumieliśmy. Mi chodzi o to białe tło które jest pod psem i na nim znajdują się przyciski od zmiany języków. Ono urywa się w pewnym momencie. Gdy zaś chce dać width 100% wtedy prawa strona ucieka na maxa w prawo i strona rozjeżdza się.
likemandrake
Zrób po prostu stronę o stałej szerokości, czyli wszystko to co znajduje się w <body /> opakuj w dodatkowy div, np <div id="container" /> i nadaj temu divowi stałą czerokość, np 1000px. Wyprzedzając ewentualne dalsze pytania, jeśli chcesz wyśrodkować takiego diva, dajesz mu margin left i right na auto, czyli w skrócie margin: 0 auto; przy czym, dla IE6 musisz zastosować hack i dla body ustawić text-align na center, a potem w divie przywrócić na left.

Hmmm, no cóż, pozdrawiam smile.gif
pietrov8
No i co to dało haha.gif

Tło z headera to czerwone zostało obcięte i tyle.
mortus
Cytat
Czy da się zastosować powtórzenie tła (tło w PS mam do momentu gdy całe czerwone pole zostanie zapełnione) dla ukośnej lini??

Rozumiem, że chcesz dociągnąć biały blok do końca prawej strony okna przeglądarki i oczywiście po skosie. Nie da się za pomocą background-repeat tego zrobić. Jedyne wyjście to wstawienie grafiki, co już jest wykonalne. Możesz np. tło całej strony wrzucić do body, a w tle headera umieścić odpowiednio długi fragment białego bloku, ustawić, żeby się nie powtarzał i wypozycjonować za pomocą background-position.
pietrov8
No tak ale jeżeli tło będzie szersze niż szerokość właściwa strony wtedy strona się rozjedzie i pojawi się pasek przewijania lewo-prawo. A Background position center wycentruje mi tło a nie spowoduje iż ten biały ukośny pasek będzie się zaczynał od wybranego miejsca z lewej strony.
mortus
Cytat(pietrov8 @ 1.05.2010, 09:18:29 ) *
No tak ale jeżeli tło będzie szersze niż szerokość właściwa strony wtedy strona się rozjedzie i pojawi się pasek przewijania lewo-prawo.

Szerokość tła umieszczonego jako background dla jakiegoś elementu nie wpływa na szerokość strony.

Cytat(pietrov8 @ 1.05.2010, 09:18:29 ) *
A Background position center wycentruje mi tło a nie spowoduje iż ten biały ukośny pasek będzie się zaczynał od wybranego miejsca z lewej strony.

A co za problem zrobić obrazek png (z przeźroczystością) o szerokości np. 1600px i w odpowiednim miejscu umieścić wspomniany fragment (u Cibie 545px od środka w poziomie).

Inaczej można rozwiązać problem stosując dodatkowego div-a z odpowiednim tłem i pozycjonowaniem, ale jest to trudniejszy sposób i wymagałby nieco szerszej modyfikacji Twojego kodu.
likemandrake
Domyślam się o co ci chodzi, ale przy Twoim projekcie graficznym i charakterze strony raczej odbiegałbym od strony, która dopasowywuje się do szerokości okna przeglądarki. Takie coś co ty chcesz zrealizować jest możliwe, tyle że musisz wstawić obrazek o takiej szerokości, aby uzyskać moment całkowicie białego tła. Projektując szablon nie wiele miałeś pojęcia o możliwości jego realizacji, stąd Twój problem. Ja proponuję zastosować rozwiązanie, które wyżej podałem i ewentualnie dodatkowo rzucić jakiś cień po brzegach kontenera oraz rzucić ogólne tło dla <body />.

Jeśli chodzi o rozwiązanie @mortus z przezroczystym PNG, musisz mieć świadomość, że pojawią się problemy z IE6, ale to Twoja decyzja, czy IE6 jeszcze Cię obchodzi.
pietrov8
Problem rozwiązany dzięki mortus'owi

http://piotr-m.vooa.pl/project/dogo/
likemandrake
Takie coś chciałeś uzyskać?

Nie mam więcej pytań smile.gif
pietrov8
U mnie wszystko wygląda idealnie.

Proszę o zamknięcie tematu.
likemandrake
Cytat(pietrov8 @ 6.05.2010, 18:31:37 ) *
U mnie wszystko wygląda idealnie.

Ano to właśnie jest błędne podejście początkującego webmastera. No cóż, każdy z nas kiedyś się uczył, toteż życzę owocnej nauki.

Pozdrawiam
Piotr
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.