Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: System tworzenia ankiet
Forum PHP.pl > Forum > PHP
szlipek
Mam problem muszę napisać skrypt który pozwoli zwykłemu użytkownikowi tworzenie ankiety, odpowiedzi z ankiety będą wysyłane mailem do klienta oraz będą zapisywane w bazie danych (to będzie najmniejszy problem). Nie wiem jak to zrobić żeby klient mógł sobie robić własne ankiety. Proszę o jaką kolwiek pomoc cokolwiek co mnie naprowadzi chociaż
MajareQ
Wystarczy pole w bazie 'owner' z id usera.
pedro84
Cytat(MajareQ @ 7.05.2010, 09:49:39 ) *
Wystarczy pole w bazie 'owner' z id usera.

Dodam tylko, że oczywiście w tabeli, gdzie będziesz trzymał ankiety, a ID usera trzeba wziąć z tabeli użytkowników.
szlipek
Ale jak wogóle zrobić coś takiego żeby dodawać pole do ankiety bo to jest dla mnie największym problem proszę o jakiś przykład
Zyx
Definiujesz sobie ileśtam rodzajów pól (np. lista wielokrotnego wyboru, lista jednokrotnego wyboru, pole tekstowe itd.), a w bazie robisz po prostu listę pól powiązanych z konkretną ankietą zawierających informacje takie, jak nazwa, tytuł, dodatkowy opis, ewentualnie lista opcji, typ pola, kolejność, możliwe wartości. Aby wyświetlić taką ankietę, pobierasz sobie tę listę, patrzysz, jaki element ma każdy typ i w zależności od tego wyświetlasz inną kontrolkę. Przy wysłaniu ankiety ponownie pobierasz listę pól, sprawdzasz czy wszystkie są obecne i czy mają dozwolone wartości, po czym pakujesz to w e-mail i wysyłasz.

Zarządzanie tym się sprowadza teraz do dołożenia fomularza, w którym się będzie po prostu ustawiać typ pola i jego parametry.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.