Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ? zamiast polskich znaków
Forum PHP.pl > Forum > PHP
becom
Witajcie!
Mam problem. Tłumaczę skrypt telebid i pojawił się problem z polskimi znakami - ogolnie wszystko działa tylko przy dodawaniu nowej aukcji zamiast polskich znaków jest ? (znak zapytania). Zobaczcie sami: http://podbij.lusite.pl/auctions/view/21 - tutaj w tytule napisane było ęóąśłżźćń a zostało ?óquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif? i tak samo w opisie. Powiedzcie co można dodać (jaką funkcję, skrypt), aby polskie znaki zamieniały się na ISO2
Oto linijki które odpowiedzialne są za dodanie nowej aukcji:
  1. <?php
  2. echo $form->input('title', array('label' => 'Title *'));
  3. ?>
  4.  
  5. <label for="PageContent">Description *</label>
  6. <?php echo $fck->input('Auction.description'); ?>
  7. <p>&nbsp;</p>

Proszę o pomoc smile.gif
Dzakub
Prawdopodobnie masz źle ustawione kodowanie tekstu (autor skryptu nie przewidział w nim polskich znaków)
Jednak mogę się mylić
X_x_XXX_x_X
Zmień kodowanie na UTF 8 a jak masz mozillę to w opcjach zmień na język środkowoeuropejski smile.gif
Prph
Aby wszystko wyświetlało się z polskimi ogonkami potrzeba:

poprawnego kodowania w serwerze www: apache
poprawnego kodowania plików PHP
poprawnego kodowania bazy danych.

Ostatni punkt nie musi być spełniony, jednak wtedy w bazie pojawiają się krzaki, które poprawnie wyświetla jedynie aplikacja. Najlepiej bazę danych zrobić w konkretnym kodowaniu oraz samo połączenie ustawić na odpowiednie kodowanie (po połączeniu dać zapytanie do bazy: set names utf8)
becom
UTF 8 odpada, chyba ze pliki stron trzeba edytować w jakimś specjalnym programie (ja edytowalem w PSPad), a nie ma jakiegoś kodu, ktory zamieniałby polskie ogonki na iso ?
mlawnik
Witam,

przymierzam się do napisania czegoś takiego w PHP, ale na razie musi wystarczyć:

Bierzemy ten plik z krzakami i jedziemy znajdź-zamień według tego.

Pozdrawiam,
marcinl
becom
To akurat nic nie da, bo nie ma problemu, aby w pliku napisać sobie polskie ogonki. Problem jest w tym ze przy dodawaniu aukcji (przedmiotu) skrypt zamienia wszystkie ogonki na znak zapytania i trzeba jakis skrypt aby zamienial te ogonki zeby dzialaly - cos typu skrypt ktory zamienia wolgarne slowa na ****.
Rozumiecie czy jakos jasniej to wytlumaczyc?

Cytat(mlawnik @ 9.05.2010, 11:28:44 ) *
Witam,

przymierzam się do napisania czegoś takiego w PHP, ale na razie musi wystarczyć:

Bierzemy ten plik z krzakami i jedziemy znajdź-zamień według tego.

Pozdrawiam,
marcinl

A mam takie pytane: Przez pewien czas pisałem takimi znaczkami (np. zamiast ą - &#261 ) i teraz chcialbym to zmienić szybko, tylko nie wiem jak to zrobić - znajdz i zamień odpada. Może jest taka funcka w PSPad albo w innym programie?
Prph
Cytat(becom @ 9.05.2010, 11:00:18 ) *
A mam takie pytane: Przez pewien czas pisałem takimi znaczkami (np. zamiast ą - &#261 ) i teraz chcialbym to zmienić szybko, tylko nie wiem jak to zrobić - znajdz i zamień odpada. Może jest taka funcka w PSPad albo w innym programie?

W PHP - html_entity_decode. Całą bazę możesz przekodować w ten sposób pobierając, konwertując, zapisując ponownie w bazie.

Jeżeli nadal masz krzaki w połączeniu z bazą, to pamiętaj, że nie musisz mieć koniecznie UTF. Wystarczy ISO2 tylko konsekwentnie zastosowane w PHP, w strukturze bazy i w połączeniu z bazą (set names latin2)
piotr94
można to robić poprzez PHP z zamianą polskich znaków na &...; - to dobra metoda, gdy już nie widzimy żadnej deski ratunku, bo jest niezależna od wielu czynników
polecam poczytać o funkcjach ereg(); i ereg_replace();
erix
Cytat
polecam poczytać o funkcjach ereg(); i ereg_replace();

Hej, to z poprzedniej epoki!

Cytat
tylko nie wiem jak to zrobić - znajdz i zamień odpada

A czemu? Są narzędzia w stylu mass text replacer, które obrabiają pliki hurtowo. winksmiley.jpg
piotr94
Cytat(erix @ 12.05.2010, 21:11:31 ) *
Hej, to z poprzedniej epoki!

ups ;-) racja, chodziło mi oczywiście o funkcję preg_replace();
croc
Do edycji w UTF8 nie trzeba żadnych specjalnych programów. Wystarczy prawie wszystko inne niż systemowy Notatnik. Polecam Notepad++, jest rewelacyjny. Poza tym kodowanie w UTF8 jest bardziej nowoczesne i o wiele wygodniejsze (bo polskie znaki wyglądają jak polskie znaki, a nie jak jakieś dziwne krzaczki).
piotr94
po prostu dajesz w Notepad++ (też używam i chwalę sobie) kodowanie pliku jako UTF-8 i dajesz potem w html'u charset=utf-8
i wtedy normalnie piszesz polskie znaki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.