Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jQuery 1.3. Wprowadzenie
Forum PHP.pl > Inne > Książki
ciekawski
jQuery 1.3. Wprowadzenie

@helion

Witam, książka zdaje się być nowa, niekomentowana na Helionie jeszcze. Chciałbym poznać opinie osób, które się już z nią zapoznały.
skowron-line
Twoje pytanie wprawdzie nie jest kierowane do mnie bo się z tą książką nie zapoznałem, ale według mnie wszystko co wyczytasz w tej książce masz w dokumentacji. Ja pobrałem z neta książkę do mootools -a i tam sobie tylko przykłady obejrzałem, wiadomo że część z rzeczy które tam napiszą będzie warta uwagi no ale czy warto dla tych kilku zdań kupować całą książkę questionmark.gif Jeżeli chcesz poznać jQuery to poszukaj w sieci jest pełno blogów na których ludzie piszą naprawdę przydatne rzeczy i to za free.
kilas88
skowron-line, niektórzy wolą tradycyjne formy nauki z wielu względów, o czym było multum dyskusji smile.gif
vokiel
Jak chcesz kupować jQuery 1.3. Wprowadzenie, to dzisiaj - bo jest w Promocji dnia -30%
BuncolPL
Odświeżę ten temat smile.gif

Czy warto kupić tą książkę ?
kwiateusz
Mamy już jQuery 1.5 z przepisanym obiektem ajax, więc książka w tej materii pewnie sie już zdezaktualizowała... Zresztą jQuery jest proste w ogarnięciu, w manualu jest wszystko ładnie opisane z przykładami, imo nie warto
MWL
Szczerze, po co komu książka od jQuery.
Wystarczy trochę wyobraźni i podstawy angielskiego. Ośmielę się powiedzieć że jakość dokumentacji jest taka sama jak nie lepsza, jak w przypadku php.

Polecam samodzielną naukę.
ylk
Mam tą książkę i uważam, że jest rewelacyjna. W bardzo przystępny sposób wprowadza do jQuery stopniowo ukazując jego rozbudowane możliwości. Czyta się bardzo przyjemnie i nawet bardziej zaawansowani użytkownicy mogą dowiedzieć się czegoś nowego. Bardzo dużo konkretnych przykładów, co ułatwia praktyczne zastosowanie zdobytych umiejętności.
Do niedawna nie stosowałem jQuery, bo uważałem, że nie potrzebuję żadnych rozbudowanych bibliotek bo wszystko mogę napisać samemu w JavaScripcie. Jak zacząłem czytać tę książkę i zobaczyłem co to potrafi i w jaki prosty sposób się to stosuje - teraz już nie wyobrażam sobie pracy bez jQuery smile.gif
peter13135
widzę, że na rynku są dostępne 2 książki o jQuery
JQuery. Poradnik programisty oraz jQuery 1.3. Wprowadzenie.
Były już w tym temacie dyskusję dlaczego nie warto uczyć się z książek, bo wszystko jest w necie - o tym wszystkim wiem, więc o tym proszę mi nie mówić.
Proszę was o porównanie tych książek. która według was jest lepsza, która bardziej aktualna... no właśnie na ile jQuery 1.3 różni się od 1.5 ? czy na tyle, że większość książki jest bezużyteczna ? A może są jakieś angielskie książki do jQuery 1.5 ?
Mefiuu
może nie większość ale ajax na pewno.
Mam jQuery 1.3 Wprowadzenie. Nie powiem, ładnie napisana, ciekawie, dużo przykładów. Ale nie wiem czy nie nieco za stara.
Pozdrawiam.
mat-bi
Obecnie jest jQuery 1.6. Wolę nie inwestować w ksiązki - od czego mamy zaj**** dokumentację?
peter13135
Cytat(mat-bi @ 16.06.2011, 21:53:39 ) *
Obecnie jest jQuery 1.6. Wolę nie inwestować w ksiązki - od czego mamy zaj**** dokumentację?

Jakby byłą dokumentacja na papierze, to bym skorzystał smile.gif
kilas88
Cytat(peter13135 @ 17.06.2011, 16:06:20 ) *
Jakby byłą dokumentacja na papierze, to bym skorzystał smile.gif

to sobie ją przepisz - przepisując więcej się nauczysz smile.gif
peter13135
Świetny pomysł. Ale... i tak musiałbym ślęczeć przed kompem. Lepiej więc wydrukować... ale chyba drukowanie średnio się opłaca, bo za tę samą cenę mógłbym mieć książkę.
Vhaeraun
Trochę stary temat, ale może komuś mój post się przyda smile.gif

Też miałem swego czasu tą książkę (pożyczona z biblioteki) i rzeczywiście jest fajnie napisana - nieco lepiej niż inne książki Pana Włodzimierza Gajdy, pewnie dlatego że tym razem był tłumaczem, a nie autorem.
Cześć rzeczy jest już przestarzała, ale książka nadaje się bardzo dobrze, jak sama nazwa wskazuje, na WSTĘP do jQuery - przedstawia kilka ciekawych projektów i opisuje jak można w ich przypadku zastosować jQuery.
Jeśli o mnie chodzi, to książkę warto pożyczyć o ile masz taką możliwość, bo po przeczytaniu/przejrzeniu jej raz, potem już będziesz raczej korzystał z dokumentacji, a książka wyląduje na półce smile.gif
peter13135
Zamówiłem sobie w ciemno leksykon kieszonkowy wink.gif 20zł + przesyłka to kwota do odżałowania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.