Witam,
pracuje teraz nad projektem gdzie są 2 aplikacje napisane w php (różne serwery). Aplikacje mają między sobą wymieniać dane za pośrednictwem internetu. Chciałbym aby wymiana odbywała się w bezpieczny sposób - tj:
- aby tylko aplikacja posiadająca autoryzację mogła "prosić" o dane i je otrzymywać - rozumiem, że tu trzeba przeprowadzić jakąś autoryzację na podstawie loginu i hasła
- miło byłoby aby dane były szyfrowane przed wysłaniem i odszyfrowywane po otrzymaniu (nie jest to konieczne, ale byłoby miło).
Z tego co wgryzłem się w temat to idealnym rozwiązaniem na komunikację między aplikacjami są webservices. O ile jednak znalazłem teksty na temat tego jak napisać serwer i klienta, to nie mogę znaleźć nic konkretnego na temat zabezpieczania danych, czyli jak sprawić aby klient przed uzyskaniem danych z serwera musiał się zalogować. Jak zrobić to bezpiecznie (bo chyba samo dodanie hasła i loginu i wysłanie tego postem wraz z innymi elementami zapytania klienta nie byłoby bezpieczne).
Byłbym wdzięczny za wskazanie tekstu/tutoriala lub opisanie w kilku słowach ogólnego zarysu jak to się robi w praktyce - mam wrażenie, że szukam pod złymi pojęciami lub źle rozumiem cały proces zabezpieczania webservices i dlatego Google nie może mi pomóc.