Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: import do exela z mysqla
Forum PHP.pl > Forum > PHP
uczeń php
Jak dane z mysqla przenieść do exela ?
patryczakowy
phpmyadmin -> export i zaznaczasz csv lub csv dla MS exel i zapisz jako plik później tylko otwierasz w exelu plik
uczeń php
Mi chodzi o skrypt w php żeby co miesiąc rzucał dane do exela użytkownik przeciez nie ma dostępu do phpmyadmina.
patryczakowy
to pobierasz dane przetwarzasz w pętli zapisujesz do pliku:
każdy wiersz w nowej lini
a każde pole oddzielone średnikiem
i zapisujesz jako plik csv ot cały problem smile.gif
gothye
A czy ktoś wie jak wykonać to w drugą strone Excel -> Mysql questionmark.gif
kokers
Do przenoszenia wyniku z zapytania mysql do Excela, z możliwością zbudowania tak naprawdę arkuszy, polecam bibliotekę PEAR Spreadsheet_Excel_Writer Moje życie z nią stało się prostsze, bo przynajmniej nie wysłuchuje "a czemu to jest w csv i jest takie brzydkie" winksmiley.jpg

w drugą stronę gotowca nie znam, ale jak już to bardziej CSV niż xls.
patryczakowy
Cytat(kokers @ 19.10.2010, 18:34:00 ) *
Do przenoszenia wyniku z zapytania mysql do Excela, z możliwością zbudowania tak naprawdę arkuszy, polecam bibliotekę PEAR Spreadsheet_Excel_Writer Moje życie z nią stało się prostsze, bo przynajmniej nie wysłuchuje "a czemu to jest w csv i jest takie brzydkie" winksmiley.jpg

w drugą stronę gotowca nie znam, ale jak już to bardziej CSV niż xls.

jak radzi sobie ta biblioteka z nowymi formatami exela 2007 i 2010?
kokers
Cytat(patryczakowy @ 19.10.2010, 18:49:08 ) *
jak radzi sobie ta biblioteka z nowymi formatami exela 2007 i 2010?

Hmm, nie miałam z tym problemu ponieważ życie z excelem zatrzymało się wokół mnie na office 2003 smile.gif Tak więc prawdę mówiąc nie wiem.
Zgaduję, że nawet jeśli wyeksportujesz jako .xls to w 2007 taki plik się odpali bez problemu. W końcu wsteczna kompatybilność powinna być. Tak przynajmniej mi się wydaje. winksmiley.jpg Niemniej jednak z czystej ciekawości w wolnej chwili sprawdzę. A nuż w najbliższym czasie przyda się wiedzieć.

Edit:
Nie widzę aby była możliwość zapisania do xlsx
thek
Gdyby było tak pięknie, to by ludzie nie zapisywali do CSV smile.gif Są różnice pomiędzy wersjami pakietu office i to co jest w starszych wersjach niekoniecznie będzie dobrze odtworzone w nowszych. Zwłaszcza gdy masz więcej wyrażeń tam i coś więcej niż tylko wklepane rzeczy w komórki. Word nieraz tracił formatowanie, wyrażenia w komórkach głupiały. CSV to jedyne w miarę pewne rozwiązanie (tylko trzeba pamiętać o kodowaniu użytym, bo mogą być krzaki)

XLSX to pewna wariacja na temat xls z dodaną kompresją zip. Ale nie pamiętam dokładnego algorytmu.

A co do zrzutu csv -> mysql to poczytaj dobrze na google z frazą: csv to mysql
winksmiley.jpg
Pilsener
Cytat
to co jest w starszych wersjach niekoniecznie będzie dobrze odtworzone w nowszych
- akurat na szczęście excel nie ma z tym problemu, jednak z nowymi formatami radzę uważać, najlepiej zapisywać wszystko w formacie office 2000.

Cytat
tylko trzeba pamiętać o kodowaniu użytym, bo mogą być krzaki
- niestety funkcje obsługi stringów słabo sobie radzą z windows, trzeba nieraz trochę kombinować.

Dodatek Pear'a mogę z czystym sumieniem polecić, wygenerowanie ładnego pliku .xls ze strony www robi wrażenie winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.