Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [kohana] orm, zwrot tablic
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
nmts
Czy można, lub widział ktoś kod dzięki, któremu ORM będzie zwracać tylko tablice uwzględniając relacje? Oczywiście nie chodzi mi o as_array, które w rzeczywistości zwraca obiekt.
phpion
Hmmm, nie do końca zrozumiałem co chcesz osiągnąć. Może podaj przykład, jakieś dane wejścia i wyjścia. No i która wersja Kohany.
nmts
Ko2. Chodziło mi o to by ORM zwracał mi jako wyniki zwykłe tablice:

1. orm::factory('users')->pobierz_wszystko_wraz_z_relacjami_i_zwroc_jako_tablice();
  2.  
  3. 0 => array( // user
  4. [username] => 'nmts',
  5. [password] => 'dqwda',
  6. [comments] => array( // komentarze
  7. 0 => array(
  8. [text] => 'blabla',
  9. [date] => 1111,
  10. [news] => array() // news
  11. ),
  12. ),

Choć doszedłem teraz do wniosku, że to głupie, bo musiało by pobierać bardzo dużo danych, chyba, że by się jakoś wskazało, które relacje dołączyć... ogólnie denerwują mnie ograniczenia w związku z ORM przy korzystaniu z opt 1, bo trzeba tracić czas na tworzenie tablic w modelu w 21 wieku. (;
phpion
Wydaje mi się, że nie ma takowej możliwości. Mógłbyś napisać metodę do ORM_Iterator, która zwracałaby wszystkie obiekty w postaci tablicy. Co do składowej comments: sam swego czasu próbowałem napisać takie ustrojstwo jako with_many(), ale niestety poległem. Fajnie byłoby mieć coś takiego:
  1. $list = ORM::factory('user')->with_many('comments');

realizowane 2 zapytaniami.
murwazy
nie da sie uzyc doktryny/propela w tym frameworku?
Crozin
Da się, tylko... cholera, co to jest doktryna? blink.gif
murwazy
Cytat(Crozin @ 29.10.2010, 14:31:14 ) *
Da się, tylko... cholera, co to jest doktryna? blink.gif

http://www.doctrine-project.org/projects/orm
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.