Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: logowanie na jedno haslo dla wybranych osób
Forum PHP.pl > Forum > PHP
tifoso
Witam,

Mam działający setup - strona rejesteracji, wpisywanie danych do bazy danych, sprawdzanie loginu i hasla przy logowaniu itp. Trochę mi to zajęło więc tym bardziej się cieszę, że to działa bo stawiam pierwsze kroki w php. Jednak obecnie kazdy moze sie zarejestrowac i wpisac dowolny login i haslo. Jak zrobic, żeby użytkownik wybieral sobie login przy rejestracji ale haslo bylo jedno do logowania dla kazdego uzytkowinika. Chcę w ten sposob kontrolowac ktory osoby moga wejsc na moja stronke.

Dzięki!!
wosix
Zapachniało komuną......

"Rozmowa kontrolowana....."
w tym przypadku
"Konto kontrolowane...."

Pokaż zrzut tabel i plik rejestracji.

I z tego co rozumiem chcesz by można było się rejestrować .... Podawać login i hasło i podawać jedno hasło do logowania... bezsens tongue.gif....
to po co mają podawać hasło ?przy rejestracji , jak będzie i tak inne.
fr33d0m
Banalnie proste, jeśli sam napisałeś system rejestracji i logowania to powinieneś sam na to wpaść smile.gif
Wystarczy usunąć inputa z wpisywaniem hasla przy rejestracji, a przy dodawaniu danych z rejestracji do bazy danych zastąpić zmienną $haslo czystym textem zawierające konkretne hasło. Osobiście uważam, że to marny pomysł. Lepiej było by zrobić uprawnienia dla konkretnego użytkownika albo aktywacji konta przez administratora.
wosix
Zawsze może być to hasło dodatkowe ( prywatne) .... coś jak hasło usera i hasło admina .... winksmiley.jpg .....
modern-web
Sugeruję utworzyć w bazie danych każdemu użytkownikowi kolumnę "haslo".
Teraz masz 2 opcje...

1. w formularzu rejestracyjnym wpisujesz value="twoje_haslo" i robisz readonly="readonly" [blokada przed edycją przez użytkownika] (wszystko w polu input/textarea)
2. w skrypcie php (rejestracji) w zapytaniu do bazy (INSERT) dajesz w VALUES dodatkowe pole (w Twoim wypadku "haslo") i zapiast np. =$haslo_uzytkownika dajesz swoje hasło. Niezależnie od użytkownika, wszyscy dostaną to samo hasło winksmiley.jpg

Przykład 1 pkt.

1. <input type="password" id="haslo" name="haslo" readonly="readonly" value="TWOJE_HASLO" />

Przykład 2 pkt.

1. $nowy_uzytkownik = mysql_query("INSERT INTO `uzytkownicy` (`id`,`uzytkownik`, `haslo`)
  2. VALUES('','$uzytkownik','TWOJE_HASLO')");

Nie takie trudne na jakie wygląda winksmiley.jpg

Pozdrawiam smile.gif
tifoso
wosix - nie pytalem o twoja opinie na temat mojego pomyslu, tylko o pomoc w rozwiazaniu problemu, wiec na przyszlosc zachowaj swoje mądre komentarze dla siebie!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.