Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tworzenie inwentarza oraz systemu kupowania
Forum PHP.pl > Forum > PHP
wembleyos
Witam. Chce stworzyć grę, ale męczy mnie problem...
Otóż, sprawa pierwsza jeżeli chodzi o inwentarz. Problem polega na tym, że nie wiem jak dobrać zapytania.
Stworzyłem tabele:
character - wszystko związane z postacią
inventory - przechowuje ID przedmiotów które user posiada w swoim plecaku
boost, clothes - tutaj są id przedmiotów, ich nazwa itd.

Chciałem stworzyć strone profilową gdzie będzie można było zobaczyć co dany użytkownik posiada.
Chciałem zrobić to tak, że wyciągam z inventory id o przedmiotach, numery id przypisuje nazwom z tabel boost, clothes ale ma to się równać id użytkownikowi. Nie wiem niestety jak to wszystko wykonać w jednym zapytaniu...

Tylko z tą tabelą inventory wystąpi problem, ponieważ jeżeli kupi więcej niż jeden przedmiot z tej samej grupy, to będzie posiadał dwa - ale chyba że zrobię to tak, że aktywny posiadać będzie mógł tylko jeden?
d3ut3r
Fakt potrzebujesz 3 tabel, przedstawię Ci to na moim przykładzie łatwo to przekonwertujesz na swój kod.

Tabela 1 - gracze

id | nazwa | ......

czyli wiadomo id gracza, jego nazwa itd.

Tabela 2 - przedmioty

id | nazwa | ......

tutaj podobnie id przedmiotu, nazwa przedmiotu itp.

Tabela 3 - ekwipunek_graczy

id | id_gracza | id_przedmiotu

jest to tak zwana relacja wiele do wielu, która wymaga 3 dodatkowej tabeli.

teraz zapytanie, które wyciągnie ekwipunek gracza o id=1

1. SELECT a.id_przedmiotu,b.nazwa FROM ekwipunek_graczy AS a LEFT JOIN przedmioty AS b ON a.id_przedmiotu=b.id WHERE a.id_gracza=1

zapytanie pisane z głowy ale powinno działać od razu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.