Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inny]Jaki framework do małych projektów
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Agape
Jedna osoba poleciła mi do małych projektów frameworka "spam framework" cos jednak chyba zle zanotowalem bo takiego czegos nie ma. Co wiec polecalibyscie do malych projektow ? Wybralem KohanaPHP 3 ale ta osoba mi własnie odradzala, poza tym dokumentacja Kohany wprawia mnie w palpitacje serca. Do średnich projektow polecil mi Zend Framework. Co mozecie mi polecic ?
Crozin
Co konkretnie przeszkadza w użyciu "dużego" frameowrka w małym projekcie?
Agape
Ogolnie to zaczynam z frameworkami, wolalbym zaczac od czegos prostego, zeby pozniej przejsc na Zend Framework np. Myslisz ze Zend nadaje się na strone wizytowke firmy np? Wiem ze mozna zrobic, ale czy to ma sens
Crozin
Nigdy nie zrozumiem podejścia najpierw użyję półśrodka bo wygląda na łatwiejszy, później użyję pełnowartościowego produktu - a zrobię tak bo wydaje mi się, że pełen produkt to skomplikowany musi być.

>ale czy to ma sens

A jaki jest sens uczenia się obsługi n narzędzi do robienia tego samego? Co z tego, że na stronie-wizytówce nie wykorzystasz 90% możliwości danego narzędzia - przeszkadza to w czymś? Nie. A jako osoba początkująca już będziesz nabierać doświadczenia z danym narzędziem.
Agape
Ok już się dowiedziałem, że to był spawn framework. Przetestuje oba narzędzia
destroyerr
Crozin ma 100% racji w całej wypowiedzi.
Ze swojej strony dodam, że i tak najważniejszy jest model, który powinien być osobnym projektem niezależnym od niczego, nawet od frameworka. Już dawno to chciałem napisać (wybaczcie) tongue.gif
Gribo
możesz zwrócić uwagę na dooPHP do prostych projektów jst idealny i reklamowany jako najszybszy framework na rynku. Warto wypróbowania sam z niego korzystam i jestem zadowolony
Crozin
Cytat
reklamowany jako najszybszy framework na rynku
W przypadku małych projektów wydajność jest na dosyć dalekim miejscu pod względem priorytetów.
dr_bonzo
@destroyerr
Cytat
Ze swojej strony dodam, że i tak najważniejszy jest model, który powinien być osobnym projektem niezależnym od niczego, nawet od frameworka. Już dawno to chciałem napisać (wybaczcie)

Ile razy utworzyłeś taki model w swoich projektach?
destroyerr
@dr_bonzo na razie tylko dwa, klepię trzeci. To źle?
dr_bonzo
Pytam z ciekawosci, bo ja np. dalem sobie spokoj z nadmierna abstrakcja. Model mam powiazany z baza danych i wykorzystuję korzyści tej zależności. Pewnie że nie da się zmienić systemu zapisu obiektów w 5 minut ale... przez kilka lat jeszcze nie bylo takiej potrzeby.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.