laikkk
12.11.2010, 22:39:06
Witam,
Nie wiem czy trafiłem z moim problem w dobry dział otóż: mam zamiar stworzenia małego serwisu społecznościowego i zastanawia mnie jak połączyć galerie z użytkownikiem. Czy skrypt ma robić osobny folder z nazwa loginu w katalogu user i w tym folderze maja znajdować się zdjęcia danego uzytkownika? Czy jakos inaczej?
Z góry dzięki za pomoc
markonix
13.11.2010, 12:34:43
Alternatywnie aby uniknąć masy folderów możesz po prostu w nazwie umieszczać nick/id użytkownika i za pomocą wyrażeń regularnych określać przynależność zdjęcia do konta. Jednak patrząc na inne portale zwykle widać, że nazwa jest losowym ciągiem i prawodopodobnie przynależność określana jest w bazie danych. To ma jak dla mnie kilka plusów takich jak bezpieczeństwo (np. zdjęcia ukryte) oraz łatwiejsza analiza (liczba zdjęć usera - na pewno łatwiej policzyć z bazy niż z listowania plików).
Pod względem optymalności nie doradzę, ponieważ nie miałem okazji tworzyć tego typu galerii.
Mephistofeles
13.11.2010, 13:11:23
W bazie zapisujesz w tabeli galeria nazwę zdjęcia, zahashowaną (żeby była w miarę unikalna).
laikkk
13.11.2010, 13:21:14
Dzieki wielkie

wiem jak to ma wygladac,
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.