Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmienna funkcyjna i php <5.3.2
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kiler129
Witajcie!
Nie za bardzo wiedziałem jak zatytuować temat ale spotkałem się z problemem na który nie znam rozwiązania smile.gif
Konstrukcja:

1. $f = function(){if(!include($GLOBALS["pluginStartFile"]))return false;}; $f();

Działałą sobie świetnie na serwerze developerskim. Po przerzuceniu na produkcyjny dostaję:

Cytat
Fatal error: Function name must be a string in /var/www/sandbox/core/content.php on line 153

Sprawdziłem wersje php oraz change logi. Na developerskim mam 5.3.2, na produkcyjnym 5.3.1 - w zmianach do wersji .2 ani śladu o dodaniu takiej konstruklcji toteż 5.3.1 powinna również ją obsługiwać.
Zmiana zgodnie z błędem na:
  1. function x(){if(!include($GLOBALS["pluginStartFile"]))return false;}; x();

Też nie wiele pomaga bo z kolei dostaję komunikat:
Cytat
Fatal error: Cannot redeclare x() (previously declared in //var/sandbox/core/content.php:154) in /var/sandbox/core/content.php on line 154

Co w sumie pokrywa się z prawdą - redeklaruje funckje która jest zdefiniowana globalnie (i nie można jej zniszczyć jak zmiennej).

Czy ktoś z was widzi rozwiązanie problemu? Ja skapitulowałem.
karis
może zrób tak:

1. function x()
  2. {
  3. include 'cccccc.php';
  4. $result = ob_get_clean();
  5. return $result;
  6. }

nie wiem czy ci o to chodzi
kiler129
Cytat(karis @ 16.11.2010, 23:25:15 ) *
może zrób tak:

1. function x()
  2. {
  3. include 'cccccc.php';
  4. $result = ob_get_clean();
  5. return $result;
  6. }

nie wiem czy ci o to chodzi

Może to i dobry sposób na przechwycenie danych zwracanych przez wtyczkę ale nadal problem zostaje smile.gif [a nie użyłem go bo na niektórych serwerach ob_* jest blokowane]
Bo nie mogę zdefiniować tej funkcji 2x dla 2 pluginów dry.gif

p.s. Co to za paranoja tutaj?! Co chwile niszczy mi sesje, zalogowałem się coby odpisać na postl, klikam wyślij i znowu logowanie.
karis
Czemu nie chcesz napisać tego obiektowo?

Wtedy mógłbyś sobie zrobić "domyślne" funkcje wewnątrz klasy, nakłądając odpowiedni interfejs. Bo w Twoim przypadku to raczej nic nie poradzisz na to, ze funkcja jest redeklarowana.

ob_ mogłeś uzyć wystarczyło wstawić warunek:

1. if(function_exists('ob_get_clean'))
  2. {
  3. //z ob_get_clean()
  4. }
  5. else
  6. {
  7. // bez
  8. }
Mephistofeles
A funkcja lambda? Create function.

PS. Też mnie często wywala z forum, nie trzyma sesji.
kiler129
Finalnie wymyśliłem inteligentniejszy sposób na pluginy (nie będę go wklajał bo bez reszty kodu to śmieć smile.gif).
A funckja lambda to właśnie coś czego oczekiwałem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.