Witam.
Mam stronę z typowym układem (header, footer, left,right,body) i jak zwykle głównie i w największym stopniu zmienia się zawartość/wygląd body.
Wszystko niby proste i oczywiste, ale z braku doświadczenia co chwile wydaje mi się inaczej - proszę o pomoc.
Chodzi właściwie tylko o sekcje body.
Sekcje body mają w sumie 3 różne układy(layouty).
Dajmy przykład (ARTYKUŁ):
- Nagłówek
- małe zdjęcie po prawej oblane tekstem
- owy tekst (3-5 zdań)
- kilka podpunktów
- Zdanie (opcjonalnie)
- kilka podpunktów (opcjonalnie)
- stały fragment dla wszystkich artykułów (2 zdania)
- linia pozioma (opcjonalnie)
- lista numeryczna (opcjonalnie)
Uważam, że mając około 15 artykułów zawsze wyglądających podobnie powinienem zrobić widok body_art.php i zamieścić w nim oprawe graficzną i przyklejać całe bloki tekstu, które de facto zawarte są w kontrolerze art.php.
Czy to jest dobre rozwiązanie ? Czy dla takich w pełni stycznych rzeczy tworzy się odpowiednią ilość sztywno wypisanych widoków ?
(może dopowiem że artykuły to tylko część przyszłego portaliku)
Dajmy przykład (KALKULATOR):
-nagłówek
-tabela z polami formularza <opis><input> (wprowadzane dane przez userów)
-przyciski wyslij i resetuj
-tabela z polami formularza <opis><input> (przez value wyświetlane wyniki)
-podpis pod tabelą (opcjonalny)
[kalkulatory oprócz wyglądu graficznego bądą się zupełnie różniły i jest ich ponad 10, a może będzie więcej]
Pytanie czy wykorzystać helper form tworząc w osobnych metodach zawartość dla obu tabel formularza i przekazywać je do jednego tylko szablonu widoku czy to też jest statyczna strona i powinna być cała w widoku zdefiniowana a kontroler powinien tylko dokonać obliczeń i przesłąć wynik do widoku?
Wiem, że wielu z Was rozbawi to do łez, ale mimo wszystko prosiłbym o popchnięcie mnie w odpowiednim kierunku.
pozdrawiam
bor1904
PS jeżeli się niejasno wyraziłem to proszę dopytać.