Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZF]Instalacja Zend FrameWork na pendrive
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
IceManSpy
Witam

Zabieram się za Zenda. W instrukcji instalacji, a raczej przygotowania sobie środowiska przeczytałem, że trzeba zmieniać ścieżki w Zmiennych systemowych i w pliku php.ini . Ok, wszystko fajnie, tylko problem polega na tym, że często pracuje na 2 kompach (stacjonarka i lapek). Więc aby nie było zbyt wielkich problemów z literkami dysków, ustawiłem na stacjonarce i lapku, aby pendrive (tam mam xamppa zainstalowanego i działa) był tu i tu przydzielany z literą S. Więc w zmiennych systemowych dodałem S:\xampp\php;S:\xampp\htdocs\ZendFrameWork\bin oraz powrzucałem pliki do odpowiednich folderów. Problem jest taki, że jak w NetBeans ustawię ścieżkę do ZF\bin to wyskakuje mi okienko, że nie mógł znaleźć jakiś plików nazwa.dll w katalogu \xampp\php\ext . A tam te pliki są!

Jak rozwiązać ten problem? Nie chcę mieć tylko możliwości na stacjonarce lub na lapku pracować z zendem sad.gif System to WinXP i Win7.
agmakonts
Hmm.... dziwna sprawa, nie bawiłem się w coś takiego ale nie łatwiej instalować normalnie tu i tu a do pracy nad jednym projektem jakiś system kontroli wersji ?
IceManSpy
Niby tak, ale pomijając system kontroli wersji, którego nie mam i nie ma prywatnych (tzn takich, których mogę używać bez wglądu dla innych), to problem jest z bazą danych. Bo jeśli zapiszę na stacjonarce, to nie mam jej na lapku i vice versa. Ponadto nie zawsze gdzie pracuję mam dostęp do internetu, a dzięki pendrive'owi mogę pracować nawet offline.
agmakonts
No w sumie racja smile.gif
Nie mam tego jak sprawdzić u siebie niestety ale podejrzewam że byłoby podobnie.
Próbowałeś dla samego testu z innym IDE które łyka zenda?
IceManSpy
Przyzwyczaiłem sie do NB, ale jak chciałem kiedyś z konsoli odpalać, to także był podobne błędy. Myślę, że może być problem w tym, że pendrive ma dynamicznie przydzielaną literkę dysku, wiec to powoduje takie problemy...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.