Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Funkcja usuwająca dalszą część ciągu po "x" znaków
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Zagiewa
Witam. Potrzebuje funkcji, która po otrzymaniu zmiennej z ciągiem policzy jego znaki i po np. 20 znaku usunie resztę. Do liczenia znaków w ciągu jest strlen(), nawet udało mi się znaleźć funkcje, która usuwa pierwsze "x" znaków i wyświetla resztę (nie pamiętam nazwy funkcji) natomiast nie mogę znaleźć takiej jakiej ja potrzebuje sad.gif Jest taka funkcja? ew. jak inaczej można to zrobić? Prosił bym o poradę.
binbash
substr($string, 0, 20)
To zwróci Tobie 20 znaków zaczynając od pierwszego.
Zagiewa
dzięki wielkie biggrin.gif
thek
A ja polecam uważać. strlen nadaje się do znaków ASCII, ale nie do języka polskiego. strlen liczy ilość bajtów tekstu, podczas gdy polskie znaki takie jak śćąęź posiadają 2 bajty(!) funkcja ta więc może je uciąć "w połowie" i dostaniesz jakoostatni znak jakiś "krzaczek". By tego uniknąć używa się funkcji z przedrostkiem mb, która jest biblioteką do obsługi stringów o kodowaniu ze zmienną liczbą bajtów (stąd skrót od MultiByte). Dlatego choć wolniejsza, to doradzamuzywać mb_strlen
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.