Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: <textarea> disabled a mozliwosc kopiowania
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
siutek
witam, nie sądziłem że przyjdzie mi kiedys zadawać pytanie w tym dziale tongue.gif
zastanawiam się jak zablokować wpiś w polu <textarea>, żeby nie moża go było skasować, ale mimo wszystko żeby była możliwość normalnego zaznaczenia zawartego tekstu i skopiowania? Myślałem że głupie disabled załatwi sprawe, jednak okazało się, że w tym przypadku nie mam możliwości kopiowania tekstu.

jest inny, prosty sposób?
kamil4u
READONLY + ew. styl CSS dla efektu zablokowania textarea smile.gif
celbarowicz
Czy to co jest w TEXTAREA koniecznie musi być wyświetlane w TEXTATEA?
thek
Nie ryzykuj z textarea (czy innym polem formularza)i disabled. Ja sobie przez to kiedyś liczniki (zwykłe input) pokasowałem przypadkiem winksmiley.jpg Pole disabled według specyfikacji nie powinno być wysyłane przez $_POST, jednak w moim skrypcie gdzie uaktualniałem dane takie pole przenosiło się do metody wykonującej aktualizację jako '' lub 0. W efekcie miałem taką sytuację, że po aktualizacji z poziomu panelu admina liczniki się zerowały. Nadmieniam, że miałem zapytanie dynamicznie generowane, a więc tylko te pola się aktualizowały, które zostały wypełnione i przesłane w $_POST. Te ustawione na disabled nie powinny się tam znaleźć po kliknięciu submit.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.