Cytat(kamilos809 @ 2.03.2011, 23:53:13 )

Dzięki chłopaki.
Co do tego long poll ajax... żeby nie bluźnić napisze tylko że nic z tego nie zrozumiałem, ponieważ wszelkie strony są po angielsku, a ja aż tak tłumaczyć nie umiem, a tłumaczenie strony przez google jest tak jakby cienkie.
long poll ajax jak na wikipedie zajrzałem to po prostu zwykły ajax z tą różnicą, że jeśli serwer nie ma nic do przekazania to nie udziela odpowiedzi ale też nie zamyka połączenia, gdy na serwerze coś się zmieni i jest przygotowana odpowiedź zostaje ona wysłana - skoro połączenie było otwarte klient dostaje ją od razu - w skrócie zapytanie ajax jest wykonane do serwera a odpowiedź np. dopiero za 23s padnie...
temat z tego forum:
[solved][PHP][JS] Wysyłanie danych przez serwer do useracoś jeszcze wspominałem w komentarzach na
tym blogu - akurat jeśli flash Ci odpowiada to jest to temat o kliencie napisanym we flashu i bazującym na socketach - w komentarzach pisałem o javasript [oczywiście w nim nie masz mozliwości skorzystania z socketów - chyba, że okrężną drogą przez komunikację javascript flash]
może jeszcze ktoś zapoda linki