Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: galeria obrazków - zapobieganie duplikatom
Forum PHP.pl > Forum > PHP
zombie
Zastanawiam się nad patentem zapobiegającym uploadowi duplikatów obrazków. Chodzi o to, by nie zamieszczać pliku, który już kiedyś został zamieszczony.

Czy ktoś z Was ma w tym temacie doświadczenia?

Mój skrypt po uploadzie tworzy miniaturkę oraz zamienia format grafiki na jpg. Domyślam się, że metody 100% nie ma, bo wystarczy zmiana jednego pikselka i suma będzie inna...
Ace
[manual:eebd768bb5]md5_file[/manual:eebd768bb5] wylicza hasza pliku, i mozesz nastepnie porownac je... Taki moze byc jeden sposob, niewiem jak inaczej to zrobic.
hwao
Cytat
Mój skrypt po uploadzie tworzy miniaturkę oraz zamienia format grafiki na jpg. Domyślam się, że metody 100% nie ma, bo wystarczy zmiana jednego pikselka i suma będzie inna...

A moze da sie zrobic jakies "prog bledu" i on by sprawdzal "o ile" sie roznia
zombie
Doszedłem do wniosku, że nie ma potrzeby kombinować ... wystarczy hash. A czy wiecie może jaka jest zasada hashowania plików? Czym różni sie hash z $_FILES od hash'a z lokalnego pliku?

<b>UPD</b>: ok. hash jest ten sam... wychodził mi inny z powodu mojego błędu. :oops:
---

No i przyszedł czas na zmianę serwerka... Niestety plan bierze w łeb, bo na nowym serwerze jest safe mode On... Czy ktoś ma może koncepcję na rozwiązanie tego problemu bez ingerencji w configa php? worriedsmiley.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.