Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wysyłanie e-maili
Forum PHP.pl > Forum > PHP
matewka
Witam.
Tworzę formularz rejestrujący użytkowników na mojej stronie i chciałbym, żeby po zarejestrowaniu przychodził do nich e-mail z linkiem potwierdzającym. Problem tkwi w samym wysyłaniu mejla. Znalazłem w manualu funkcję mail() i wszystko wydawałoby się w porządku, jednak intryguje mnie parametr "from", gdzie trzeba podać adres nadawcy. Rozumiem, że nie mogę tu wpisać byle jakiego adresu, tylko taki który mam na moim serwerze. Ale czy nie potrzeba jakichś dodatkowych danych w postaci hasła do konta e-mail itp.? Czy skrypt sam się "dogada" z moim kontem e-mail? Proszę o wyrozumiałość, gdyż jestem początkujący i nie do końca pojmuję zasadę działania kont e-mail na prywatnych hostingach.
thek
From to tak naprawdę tylko nagłówek. Teoretycznie każdy mail na tym koncie hostingowym może być użyty jako $from. Tak naprawdę najważniejsze jest to, by byl zgodny z Twoim kontem, ponieważ wrzucanie byle jakiego może zaskutkować uznaniem maila za podszywanie się pod kogoś i uznane za fałszowanie, a tym samym mail może być zatrzymany przez filtry antyspamowe.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.