RoMek95
9.04.2011, 18:49:24
Witam. Tworzę coś na wzór programu, jednak różni się on od zwykłych, ponieważ jest on robiony w formacie .hta. Wszystko mi idzie ok, tylko że jak zamieszczę w nim link do pliku, to go pobiera, tu nie ma się czemu dziwić, ja natomiast chciałbym żeby ten plik został uruchamiany. Pliki całej "strony" będę trzymał zawsze na komputerze, więc nie będzie problemu z dostępnością, tylko nie wiem czy jest taka techniczna możliwość.
vokiel
9.04.2011, 22:15:07
1. Czemu akurat .hta ?
2. W ustawieniach przeglądarki można ustawić sobie typy mime i powiązane z nimi aplikacje/akcje
RoMek95
9.04.2011, 22:29:38
Cytat
1. Czemu akurat .hta ?
2. W ustawieniach przeglądarki można ustawić sobie typy mime i powiązane z nimi aplikacje/akcje
1. Ponieważ to mi odpowiada i taką mam wizję

2. A mógłbyś rozwinąć temat? Nie bardzo wiem o co chodzi.
vokiel
9.04.2011, 23:15:08
1. Moim zdaniem tylko sobie utrudniasz
2. To co dana przeglądarka robi z konkretną treścią zależy od niej. Domyślnie strony html, htm, mht otwiera. A np mp3 pobiera, a pdf otwiera za pomocą wtyczki. Wszystkie te akcje są zdefiniowane w ustawieniach. Przykładowo rozszerzenia htm,html,shtml są typu text/html i domyślnie otwierane przez przeglądarkę. Jeśli do tych rozszerzeń dodasz swoje, a serwowana treść będzie poprawnym dokumentem html to przeglądarka to otworzy bez pytania. Dobrze jest też wysyłać odpowiednie nagłówki informujące o rodzaju przesłanej treści.
RoMek95
9.04.2011, 23:22:51
Aha, myślę, że już wszystko zrozumiałem. Dziękuję za pomoc Vokiel.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.