Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Projekt Enginu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ner0
Witam serdecznie forumowiczow,

projekt engine

Mam problem, a wlasciwie rozterki, czy takie rozumowanie jest sluszne?. Najbardziej mnie trapi problem z modulami, w jaki sposób Wy go rozwiazujecie?

moduly to w tym przypadku czesci strony, czyli np. sonda, podstawowa zawartosc, menu etc.

Bardzo prosze o pomoc.

Jestem praktycznie czytelnikiem forum od dluzszego czasu, ale cos malo pisze.
Postaram sie poprawic
NuLL
Wydaje misie ze to zalezy od skomplikowania projektu na ktorym pracujesz.
Ja na poczatku pisze funckcje obslugi bazy danych, zarzadzanie uzytkownikami(jesli potrzebne) a wiec i sesje, konfig i inne rzeczy ktore sa potrzebne o obrebie calego skryptu.
Co do modułow:(to przyklad)
Zapisujesz je bazie, masz w szablonie strony umowione miejsca na moduły jakos ponumerowane czy pozaznaczane i zapisujesz w bazie gdzie dany modul ma byc umieszczony. I go includujesz czy cos.
Riklaunim
pytanie 1. Dlaczego wolnneee Smarty?

Z modułami to dałem include moduly/$jakimoduł/$jakiplik smile.gif i sprawdza się dobrze: Link
hwao
Cytat(Riklaunim @ 2004-06-16 13:20:03)
pytanie 1. Dlaczego wolnneee Smarty?

Z modułami to dałem include moduly/$jakimoduł/$jakiplik smile.gif i sprawdza się dobrze: Link

Nie wiem czy 0.143 s. to wolno...
http://amnesty.scene.pl/~szacool/hwao/engine2/
Zobacz sobie http://amnesty.scene.pl/~szacool/hwao/engine2/ tym bardziej ze to bardzo slaby komp
Bora
U mnie :
Cytat
Czas wykonywania: 0.1063 s

na kompie domowym na prawdizym serwie połowa tego czasu.
A cms spełnia wszystkie założenia mvc
Katalog lib:
Kod
Controller.class.php
Database.class.php  
action.class.php
auth.class.php
cache.class.php
error.class.php
request_filters/   // katalog z filtrem odpowiedzialnym za wyłuskiwanie przesyłanych danych
+standard_request.class.php
session/
+mysql.session.class.php
+standard.session.class.php
view.class.php
smarty/

Katalog modules/news
Kod
actions/
+pokaz_action.class.php
templates/
+smarty.pokaz_view.tpl
view/
+pokaz_view.class.php
seaquest
ner0:
osobiscie z tego twojego tekstu to nie wywnioskowalem nic
moze z tego wyjsc zarowno ez jak i jportal - nie podales zadnych szczegolow

Cytat
session:
- zainicjowanie sesji
- zapisanie jej do mysql
- w przyszlosci wlasne sesje

no przeciez kazdy z nas wie, jakie sa zadania sesji i jezeli korzystasz z sesji w php, to moim zdaniem nie warto do tego angazowac mysql

to samo jest z innymi modulami
wydaje mi sie, ze nie warto pisac ze modul db ma sie laczyc i rozlaczac
mysle ze lepiej napisac jego dodatkowe specyfikacje np.
Cytat
automatyczne wybieranie sterownika w zaleznosci od wersji php
sprawdzanie czy sterownik moze byc zastosowany (poprzez phpinfo)
obiektowa obsluga result
dostepne funkcje: rs2html, rs2xml, rs2csv
latwe przeszukiwanie rezultatow
zapamietywanie wykonanych zapytan / licznik zapytan
debugger
itd...

tak wiec po przeczytaniu twojego tekstu na prawde nie widac z tego nic - wypisales po prostu podstawowe funkcje kazdego modulu i tyle (od tego moim zdaniem sa podreczniki do php)
hawk
Mi się podoba że w ogóle autor podaje jakieś założenia do systemu, zamiast walnąć 100 linii kodu, jak to się czasami u nas zdarza smile.gif

Natomiast istotnie, mało szczegółów. Jak ma działać engine? co ma się kiedy wykonywać? itd...

Jedno co już mi się rzuca w oczy to przegięcie w stronę obiektowości. Np klasa timer - czy nie jest to przerost formy nad treścią? Klasa error - czy rzeczywiście pojedynczy błąd ma być instancją klasy, czy też chcesz napisać własnego error handlera? Error != error handler, oczywiście.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.