Od tygodnia próbuję się zabrać do stworzenia własnego CMSa, którego będę używał w moich projektach. Szczerze to przez te wakacje nie chce mi się siedzieć przy komputerze pisząc kolejne linie kodu. No ale cóż - trzeba to zrobić.
Zastanawia mnie jak rozwiązać problem szkieletu strony administratora systemu CMS.
Czy zna ktoś z was CMS o nazwie MODx ? W wersji 1.0.5 (Evolution) administrator CMS był zrobiony na..... FRAMESETach (przez co szybkość wczytywania się elementów czy zapisu był zabójczy). Wersja Revolution (2.x) już wycofała się z tego i nie zrobili managera na ramkach (wydajność moim zdaniem trochę spadła).
W starszej wersji forum phpBB administrator też był na ramkach.
Chciałbym się zapytać, czy lepiej (w dzisiejszych czasach) jest stworzyć administratora na FRAMESETach czy nie stosować tego typu rozwiązań i zrobić to na AJAX? Bo zależy mi też na szybkości wczytywania kolejnych elementów admina. Bo jeżeli manager wersji 1.5 działa bardzo szybko, to od 2.x to się zmieniło.
Co do ajaxu w administratorze to też może być problem jeżeli jakiś laik posiada wyłączoną obsługę javascript.
(Pamiętam że kiedyś miałem takiego klienta który coś marudził że jego strona nie działa poprawnie w Internet Explorer a on z niej korzystał (starsza wersja niż 8). Tak dobrze przeczytaliście - IE. Kolega powiedział mu żeby se zaktualizował do nowszej wersji ale on nie będzie tego robił. Bałem się że korzysta z IE6 ale na szczęście miał IE7- zresztą i to nie dobrze.)- Ale to tak na marginesie.
Wiem że na FRAMESET nie powinno się stawiać stron internetowych, no ale to tylko administrator- do którego będzie miała dostęp ograniczona liczba osób (jeżeli nie mówiąc tylko o jednej).
Proszę o opinie czy lepiej jest zrobić admina CMS na FRAMESETach czy normalnie bez ramek? To tylko administrator, strona i tak będzie normalnie zakodowana bez jakichkolwiek ramek.
Postanowione. Administratora do mojego nowego CMSa wykonam bez użycia FRAMESET czy IFRAME.
Poczytałem && doczytałem && wnioski wyciągnąłem. Ogólnie to ramki są złe (dlaczego niewiem ale domyślam się że chodzi o przesyłanie i wykonywanie złośliwego kodu przez hackerów czy innych tam).
MODx zdawał se sprawę że ramki powoli zaczynają być nudne czy mogą zagrażać zdrowiu strony

Na dodatek przeglądarka może nie wyświetlać ich. Nie mówię tu o tym zwykłym nie-wyświetlaniu - że nie obsługuje, ale o błędach które mogą się pojawić. Kolega który prowadził pewne forum tak jego przeglądarka zaszalała, że administratora phpbb wogóle nie wyświetlał, co się później okazało - nie wyświetlał żadnej strony która ma w kodzie coś z IFRAME czy FRAMESET.
Chciałem zastosować ramki głównie z dwóch prostych powodów:
1. elementy zostałyby rozciągnięte w pionie i poziomie (na całej objętości przeglądarki) i idealnie dopasowane do okna przeglądarki internetowej. Znalazłem sposób w czystym HTML i CSS (kod zamieszczam poniżej).
2. szybkie wczytywanie zasobów.
Odnośnie pkt 1 to podaję kod w jaki sposób można to zdziałać.:
* { margin:0; padding:0; } body { width:100%; height:100%; } body #content { background-color:#ffffaa; float: left; position: absolute; height: 100%; width: 500px; } #h { height:100px; width:100%; background-color:#666; } #c { float: left; position: absolute; top: 100px; bottom: 0; overflow-x: hidden; overflow-y: auto; width:100%; background-color:#ae503e; } <div id="content"> </div>
Przez dopisanie w body linijki: overflow: hidden;
mogę z powodzeniem wyłączyć scroll przeglądarki. Dzięki wyżej napisanej technice strony nie muszę przewijać a tylko pola których zawartość nie mieści się w obszarze widoczności pól div.
Co do 2jki to zastosuję AJAXa.
Myślę że pomogłem niektórym z tą "rozciągliwością div'ów".
Miałem 41 wyświetleń i ani jednej odpowiedzi, więc ..... państwo moderatorzy - poproszę o zamknięcie tematu.
Podziękował