Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konfiguracja Doctrine
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Jazi
Witam,
Czy mógłby ktoś podesłać w jakiś sposób poprawnie działającą konfigurację "Doctrine"? Mam pewne problemy z "zainstalowaniem" tego ORM-a w moim projekcie.
Byłbym bardzo wdzięczny.
destroyerr
Nie wiadomo którą wersję masz na myśli, Poza tym konfigurację wszystkich wersji masz opisaną w dokumentacji. Jeśli coś Ci nie działa to podaj błąd, przedstaw jak już skonfigurowałeś.
Jazi
Chodzi mi o najnowszą wersję Doctrine. Próbowałem ogarnąć turorial "Getting Started" (http://www.doctrine-project.org/docs/orm/2.1/en/tutorials/getting-started-xml-edition.html), ale nie za bardzo mi się to udało. Nie rozumiem za bardzo tego działu: http://www.doctrine-project.org/docs/orm/2...e-entitymanager.
Nie ma tutaj żadnych danych o bazie. Dodany jest jakiś Setup.php (?!). Skąd wziąć drivery?
destroyerr
Przecież są dane do połączenie z bazą danych w pliku bootstrap_doctrine.php, pod koniec masz zmienną $conn.
Tak jest dodany plik Setup.php, nie jest oczywiście wymagany. Możesz wszystko zrobić samemu.

Jak to skąd wziąć drivery, przecież są dostarczane razem z bilbioteką.
Jazi
Ta zmienna $conn nie zawiera danych odnośnie użytkownika bazy lub hasła, więc jak to może się z nią łączyć?

Do czego wykorzystywany jest ten Setup.php?

No i moje kolejne pytanie: Jak utworzyć tabelę na podstawie modelu w Doctrine 2.1?
destroyerr
Nie zawiera użytkownika i hasła, bo to jest sqlite. Np. dla mysql jest już wymagane.

Plik Setup zawiera klasę Setup, może do niej zajrzysz?

Generalnie tworzenie tabeli jest przecież opisane w dokumentacji, również na stronie do której linkujesz (podrozdział Generating the Database Schema). W skrócie: tworzysz swoją encję, konfigurujesz dla niej mapowanie i odpalasz odpowiednią komendę.
Jazi
Cytat(destroyerr @ 5.10.2011, 20:41:49 ) *
Generalnie tworzenie tabeli jest przecież opisane w dokumentacji, również na stronie do której linkujesz (podrozdział Generating the Database Schema). W skrócie: tworzysz swoją encję, konfigurujesz dla niej mapowanie i odpalasz odpowiednią komendę.

Pracuję na Windowsie, więc z tego co widzę, to nie bardzo to się ma do tego, co oni prezentują w dokumentacji. Niestety takie coś, jak komenda "doctrine orm:schema-tool:create" mi nie działa po wejściu w projekt.
destroyerr
Tylko, że windows nie wiele ma do tego. Lepiej żebyś zaczął czytać wszystko co jest napisane:
Cytat
The doctrine command will only be present if you installed Doctrine from PEAR. Otherwise you will have to dig into the bin/doctrine.php code of your Doctrine 2 directory to setup your doctrine command-line client.

See the Tools section of the manual on how to setup the Doctrine console correctly.
Jazi
No dobrze. Zrobiłem tak, jak oni tam chcieli (http://www.doctrine-project.org/docs/orm/2.1/en/reference/tools.html#installation). Skopiowalem te dwa pliczki i wrzuciłem je do /project/tools. Niestety, jak wpisuję komendę
Kod
tools\doctrine orm:schema-tool:create
, to wyświetla mi się błąd o treści następującej:
Cytat
Nazwa '"@php_bin@"' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy.
destroyerr
Na serio niczego Ci to nie podpowiada? Otwórz ten plik i zastąp @php_bin@ poprawną ścieżką do Twojego pliku php.exe, lub ustaw zmienną PHP_BIN.
@bin_dir@ pewnie też powinieneś zmienić.
Jazi
Ok, wielkie dzięki za pomoc. I sorry za mój "ograniczony" umysł tongue.gif.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.