Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Własny portal
Forum PHP.pl > Forum > PHP
shinuexx
Planowałem kiedyś zrobić sobie własny portal w PHP. Miało by w nim być jakieś news, artykuły, obsługa użytkowników, download itp. Miało ty by być wielojęzyczne (a bynajmniej do tego przystosowane) i obsługą zmiennych szablonów. Mam teraz takie pytania, jak to optymalnie zaplanować wykonanie takiego projektu. Moje główne pytania dotyczą bazy danych oraz obsługi szablonów.
Co będzie wydajniejsze i lżejsze w obsłudze w bazach danych, własny system bazodanowy oparty na plikach czy może MySQL??
Jak wysyłać dane do przeglądarki? W trakcie przetwarzania danych systematycznie?? Czy może przetworzyć wszystkie dane na serwerze i dopiero potem wysłać gotowy kod do przeglądarki??

Prosiłbym o jakieś propozycjęwink.gif
darko
Najlepiej byłoby użyć jakiegoś frameworka, np. Symfony lub Zenda. Projekt bazy danych zależy od struktury i funkcjonalności portalu, obsługę szablonów ułatwi Ci framework, który wybierzesz, podobnie jak obsługę bazy danych (MySQL). IMO zapomnij o jakimś własnym systemie opartym o pliki, dobrze zaprojektowana baza danych będzie wydajniejszym rozwiązaniem. Ostatnich trzech pytań nie rozumiem, co masz na myśli, rozwiń temat, to się ustosunkujemy. Przede wszystkim, o jakie dane chodzi?
solr
Wygląda na to, że nie potrzebne Ci dedykowane rozwiązanie. Polecam rozejrzeć się po gotowych CMS i w oparciu o jeden z nich napisać, to co chcesz (zmodyfikować). Czas pracy skróci się z miesięcy do tygodni.
croc
Ja rozumiem o co chodzi z tymi ostatnimi pytaniami. Większość treści generuje się dynamicznie, tzn. przetwarza zaraz przed wyświetleniem. Jednak duże serwisy, których baza danych jest non-stop obciążona, stosują bardziej wyrafinowane rozwiązania, skomplikowane cache'owanie, przetwarzanie co określony odstęp czasu itd.
shinuexx
właśnie z tymi ostatnimi pytaniami to chodziło mi o to czy najpierw przetworzyć całą stronę na serwerze i dopiero wtedy gotowy kod wysłać czy przetworzyć kawałek wysłać, przetworzyć kawałek wysłać itd.

W sumie kiedyś myślałem nad gotowym cms (Joomla, php-fusion). Wiecie może które jest najłatwiejszy do edycji bądź do którego jest najwięcej modułów lub jeszcze dość prosto się je pisze??
qrooel
Cytat(shinuexx @ 26.10.2011, 22:31:03 ) *
właśnie z tymi ostatnimi pytaniami to chodziło mi o to czy najpierw przetworzyć całą stronę na serwerze i dopiero wtedy gotowy kod wysłać czy przetworzyć kawałek wysłać, przetworzyć kawałek wysłać itd.

W sumie kiedyś myślałem nad gotowym cms (Joomla, php-fusion). Wiecie może które jest najłatwiejszy do edycji bądź do którego jest najwięcej modułów lub jeszcze dość prosto się je pisze??

Drupal. ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.