Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZF] Zend_Form_Element_Checkbox() uruchomienie akcji po kliknięciu
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
phpmack
Witam
utworzyłem sobie element typu checkbox za pomocą Zend_Form_Element_Checkbox() Czy jest możliwe uruchomienie akcji za pomocą "zaznaczenia" checkbox-a - cuduje z tym od wczoraj bez rezultatów. Próbowałem też definicji checkboxa wprost w widoku i dodać coś takiego
<input type="checkbox" name="submit" value="1" onclic="<?php echo Zend_View_Helper_Url::url(array('controller' => 'index', 'action' => 'show')); ?>" /> niestety nie działa
  1. //definicja elementu
  2. <?php
  3. class Application_Form_Panel extends Zend_Form
  4. {
  5. public function init()
  6. {
  7. //$id = new Zend_Form_Element_Hidden('id');
  8. //$id->addFilter('Int');
  9. $check = new Zend_Form_Element_Checkbox('check1');
  10. $this->addElements(array($check));
  11. }
  12. }
  13. ?>
  14. //instancja elementu:
  15. <?php
  16. $check = new Application_Form_Panel();
  17. //$check->clearDecorators();
  18. $this->view->check = $check;
  19. ?>
  20.  
  21. //użycie elementu w widoku
  22. <?php echo $this->check; ?> // jak wywołać akcje po kliknięciu??
amii
onClick="window.loction.href=\"<?php echo Zend_View_Helper_Url::url(array('controller' => 'index', 'action' => 'show')); ?>\" "/>
phpmack
Cytat(amii @ 17.11.2011, 20:28:23 ) *
onClick="window.loction.href=\"<?php echo Zend_View_Helper_Url::url(array('controller' => 'index', 'action' => 'show')); ?>\" "/>

Niestety nie działa próbowałem też różnych kombinacji ale akcja onClick nie chce zaskoczyć

1. onClick="window.location.href=\"<?php echo Zend_View_Helper_Url::url(array('controller' => 'index', 'action' => 'show')); ?>\" "/>
  2. onClick=<?php echo '"window.location.href='.Zend_View_Helper_Url::url(array('controller' => 'index', 'action' => 'show')).'"'; ?> />
  3. onClick=<?php echo '"window.location.href="'.Zend_View_Helper_Url::url(array('controller' => 'index', 'action' => 'show')).'""'; ?> />
  4. onClick=<?php echo 'window.location.href="'.Zend_View_Helper_Url::url(array('controller' => 'index', 'action' => 'show')).'"'; ?> />

jakiś pomysł?
skowron-line
Pomysł jest taki żebyś zobaczył w konsole błędów i do źródła strony i zobaczył co się pokazuję.
phpmack
Cytat(skowron-line @ 19.11.2011, 11:17:56 ) *
Pomysł jest taki żebyś zobaczył w konsole błędów i do źródła strony i zobaczył co się pokazuję.

no właśnie sprawdzałem to i pokazuje się chyba dobrze
  1. <input type="checkbox" name="check1" onClic=window.location.href="/web/logowanie/public/index.php/index/show" />

1. <input type="checkbox" name="check1" onClic="window.location.href="/web/logowanie/public/index.php/index/show"" />

1. <input type="checkbox" name="check1" onClic="window.location.href=/web/logowanie/public/index.php/index/show" />

najlepiej gdyby to działało a jak nie to mam jeszcze taką koncepcje że wrzucę do helpera lub kontrolera obsługowe checkbox-a
tylko jak mam odczytać stan checkbox-a po "odhaczeniu" wrzuca do tablicy post "check1=>1"? czy jak to działa bo próbowałem tak
  1. if(Zend_Controller_Request_Http::getPost('check1')){
  2. $this->view->komunikat = 'odebralem posta check1';
  3. }

ale nie działa
skowron-line
nie onClic tylko onClick

wklej sobie
Kod
<input type="checkbox" name="check1" onClic="window.location.href=/web/logowanie/public/index.php/index/show" />

do pliku html i pokombinuj ze średnikami aż będzie działać i przenieś do FW
phpmack
DZIAŁA! hehehe dzięki traciłem już nadzieje:D
problem w tym że nie działa tak jak tego oczekiwałem a więc teraz po kliknięciu uruchamia to co trzeba ale się nie odhacza tylko znika tak jak bym dał button. Chciałbym uzyskać coś takiego że po kliknięciu okienko checkbox-a się odhacza i uruchamia akcje a jak je wyłączę to np uruchamia inną akcje...
Gdzie mogę pobrać informację o aktualnym stanie chcekbox-a? i co zrobić aby po zaznaczeniu było cały czas zaznaczone, teraz po wykonaniu innej akcji lub odświeżeniu samo się odznacza.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.