Nie wiem czy windows się aż tak do tego nadaje, z racji że nie jest otwarto źródłowy to istnieją tylko wersje systemu wydawane przez MS. W przypadku unixów jest nieco inaczej, bo tutaj każdy może sobie samemu zmodyfikować system. Ostatnio zainteresowałem się serwerem sieciowym, z racji że całkiem przypadkowo wpadła mi dość ciekawa płyta mini-ITX wraz z pamięcią ram i zastanawiam się nad postawieniem serwera plików (NAS). Rozglądając się w jakichś sensownych systemach, dość fajny okazał się FreeNAS, który bardzo ładnie obsługuje użytkowników różnych platform (linux, unix, windows, apple) i udostępnianie przestrzeni, zarówno w sambie, jak i iSCSI wygląda bardzo ładnie. Do tego wersja 0.7 ma interfejs webowy zrobiony w php, wersja 8 ma już interfejs napisany w django.
Dobrze jakbyś jakoś lepiej wytłumaczył chociażby to:
Cytat
Zarzadzanie i zakladanie nowych userow (w tym nowe stanowisko komputerowe).
czy to:
Cytat
Przede wszystkim mam tutaj na mysli baze uzytkownikow systemu PHP wykorzystujaca uzytkownikow Windows (tylko i wylacznie)
bo niestety, nie wiele zrozumiałem z tego co napisałeś, jedynie przyszło mi do głowy że potrzebujesz czegoś w rodzaju samby i dobrego firewalla.