Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Kohana][Symfony][ZF]Jaki framework wybrać.
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Micchaleq
Witam serdecznie wszystkich,

Piszę ten temat gdyż jestem już trochę zdezorientowany pod względem wiadomości z netu.

Otóż od jakiegoś czasu postanowiłem zacząć pisać strony w frameworku. Strasznie nastawiłem się na framework-a Kohana, nie jestem jednak pewien czy będzie stosowny.
W tym celu przeczytałem książkę na temat MVC i ORM-ów co znacznie rozjaśniło mi umysł na ten temat.

W najbliższej przyszłości zamierzam pisać strony początkowo dla siebie a później się okaże.

W artykułach porównujących frameworki używa się określeń dużych, małych i średnich projektów. Dlatego chciałbym was zapytać nad którymi frameworkami warto się skupić w przypadku :

1. witryna firmy ( galeria + podstrony używające np. edytora timymc, ewentualnie jakaś mapka google, komentarze, formularz kontaktowy )
2. sklep internetowy ( panel administracyjny dodajacy,edytujacy produkty, edycja zakładek przez edytor np tinymc, wyświetlanie produktów, system komentarzy itp )
3. Form ( połowa phpbb )

Oczywiście doskonale wiem, że warto zgłębić wiedzę o każdy freameworku, nie mniej jednak przez najbliższe pół roku chciałbym już coś napisać z wyżej wymienionych rzeczy.
Wiem również, że każdy dobiera frameworka pod siebie i w kazdym frameworku mozna zaimplementować funkcje drugiego, ale konkretnie muszę coś wybrać a mega się waham smile.gif

PS waham się w sumie nad kohana, ZF, Symfony

pedro84
Chcesz najbardziej rozsądnej odpowiedzi? Pobierz wszystkie trzy, napisz w nich prostego bloga i zobacz w czym Ci się najlepiej, najszybciej pisze.
Crozin
@pedro84: "Prosty blog" to żaden wartościowy test dla frameworka. Dopiero skomplikowana, niestandardowa aplikacja może robić za jakiś wyznacznik.

Co do tematu: wszystkie trzy dadzą sobie radę. I dopóki nie zadasz jakiegoś konkretniejszego pytania doputy będziesz tutaj co najwyżej otrzymywać mocno subiektywne opinie polecające jeden bądź drugi. Ja osobiście radziłbym zająć się Symfony lub ZF, Kohanę zostawiając w ogóle poza tematem - ale to, jak już powiedziałem, subiektywne zdanie.
mitring
Jakiś czas temu miałem podobny dylemat, Kohana mnie odrzuciła nie wiem dlaczego ale wink.gif, Zend na początku był baaardzo skomplikowany Symfony to już magia dla mnie smile.gif postanowiłem przysiąść nad CodeIgniter ... niewypał ze względy na dość małą popularność polskiej społeczności smile.gif aktualnie wgryzam się w Zend'a i polecam choć dopiero zaczynam raczkować w nim.

Wg mnie zobacz co łatwiej Ci się obsługuje Symfony czy Zend i moje zdanie, że bierz pod uwagę tylko te FW smile.gif
blooregard
ZF, potem Symfony, potem reszta.

Ewentualnie pierwsze dwa w odwrotnej kolejności biggrin.gif

jacobson
a ja musze powiedziec ze pierwszym frameworkiem jaki poznalem byl CI i bardzo dobrze mi sie z nim pisalo. Bardzo dobra dokumentacja, szybki przyjemny i prosty. Dalej zainteresowalem sie kohana poniewaz bazowal na CI. Bylo wszystko fajnie byl chyba zbyt podobny do CI a nim nie byl. Teraz dla odmiany zainteresowalem sie Zendem i musze przyznac ze bardzo mi sie podoba. Co prawda przyzwyczajony chyba az zanadto jestem do wszystkich "uproszczen" CI i czesto brakuje mi niektorych gotowych funkcji ktore byly w nim a do ktorych w Zendzie jest ciezko sie dokopac.
Valantir
Jeżeli chodzi o Symfony i ZF... W Symfony na początku struktura katalogów po odpaleniu np w NetBeansie może przerażać ale nie zrażaj się, bo framework nie jest trudny. Trzeba tak jak przy każdym trochę posiedzieć i poczytać. Pierwsze co, to dokumentacja-bez tego nie ruszysz. Potem może jakaś książka i internet:) Ludzie pomogą, zwłaszcza, że polska społeczność jest coraz większa:) Co do ZF, to nie wiem jak jest teraz z najnowszą wersją ale na zajęciach mam jakąś starą i struktura katalogów o niego jaśniejsza ale... Już się przyzwyczaiłem pracować z Symfony więc sam rozumiesz...smile.gif Tylko ja pracuję na Symfony 1.4, bo po napisaniu "paru" dobrych linijek kodu, weszła wersja 2.0... Ale po napisaniu pracy inż. biorę się za najnowsząsmile.gif pozdrawiam i życzę trafnego wyboru:)
pedro84
@Crozin - To oczywiste. Mi nie chodziło o jakiekolwiek testy/porównania dla frameworka, ale o zwykłą wygodę pisania i to, jak framework zadającemu pytanie "leży". Nic więcej.
phpion
Kohana w wersji 2.3.4 smile.gif
Micchaleq
Witam serdecznie ponownie,

Dziekuje serdecznie za spore posty, nie chciałbym tu wywołać wojny jakich nie mało na ten temat rozumiem doskonale, że każdy lubi to na czym pisze, ale chodziło mi bardziej o porównanie wydajności odnośnie 3 przykładowych wyżej wymienionych stron.

Wydaje mi się, że szybkość i łatwość pisania w danym farmie przyjdzie w miarę wiedzy i doświadczenia na jego temat więc tym jakby się nie martwię.

Raczej potrzebuje takiego kopa w kierunku frama który będzie przyszłościowy.

Jedyne rzeczy które są na plus w ZF i Symfony , to fakt że mają swoją wersję opisaną w książce. Natomiast w przypadku Kohany trzeba się uczyć już z tutoriali i dokumentacji.
Bynajmniej dla mnie to + bo ludzie poczytać o czymś o czym nie mam zbytnio jeszcze pojęcia.
ano
Jeżeli myślisz o Symfony to nie zabieraj się za 1.4 tylko od razu Symfony2. Może i dokumentacja jeszcze kuleje (chociaż jest już coraz lepiej) to nie ma sensu cofać się do 1.4.
Zend ma duuuże możliwości, ale np mi nieprzyjemnie się w nim pisało. Jeżeli lubisz dużo pisać (nazwy klas w stylu: Zend_Controller_Router_Rewrite, My_Controller_PreDispatchPlugin) to go wybierz ;] S2 używa namespace'ów więc nie ma takich kwiatków. Poza tym dużo rzeczy się po prostu ciężej osiągało niż analogicznie w S2.

S2 dostarcza Ci po prostu fajnego pakietu, w którym masz wszystko co maksymalnie uprości i usprawni pisanie aplikacji.

1. System szablonów TWIG -
http://fabien.potencier.org/article/34/tem...-engines-in-php - o
wieeeele szybsze od antycznego Smarty i mniej pisania niż jakby używać
czystego PHP

2. Baaaardzo dużo gotowych 'pluginów' ułatwiających życie. Np:
- Doctrine: https://github.com/l3pp4rd/DoctrineExtensions
- SF2:
- http://symfony2bundles.org/FriendsOfSymfony/FOSUserBundle -
w SF 1.4 był sfGuard, w 2.0 jest UserBundle - czyli autoryzacja userów,
logowanie, rejestrowanie, przypominanie hasła itp itd.
- http://symfony2bundles.org/sonata-project/SonataAdminBundle
- w SF 1.4 domyślnie spod konsoli można było wygenerować cały backend
dla admina, w SF2 na razie nie ma natywnie wsparcia dla scaffoldingu,
ale dzięki temu pluginowi można przyspieszyć cały proces.

- Doctrine - najlepszy ORM pod PHP ;]
- System eventów
- i oczywiście DI
tak hasłami ;]

pozdro.
skowron-line
Cytat(phpion @ 29.11.2011, 07:34:47 ) *
Kohana w wersji 2.3.4 smile.gif

Popieram.

Później możesz Zend -a.

Zrób sondę w temacie i w zależności ile głosów będzie na dany FW takiego zaczniesz się uczyć.
Micchaleq
Po wszystkich zebranych informacjach zaczynam od symfony.
Niestety wole zacząć od 1.4 gdyż tylko ta wersja ma swoje książki. Za miesiąc przerzucę się na 2
gothye
Cytat(skowron-line @ 29.11.2011, 16:30:51 ) *
Popieram.

Później możesz Zend -a.

Zrób sondę w temacie i w zależności ile głosów będzie na dany FW takiego zaczniesz się uczyć.

Popieram smile.gif
Crozin
Cytat
Niestety wole zacząć od 1.4 gdyż tylko ta wersja ma swoje książki. Za miesiąc przerzucę się na 2
Nie przerzucisz się na wersję 2, bo to są dwa zupełnie różne frameworki, które na dobrą sprawę nie mają ze sobą wiele wspólnego.
Micchaleq
Cytat(Crozin @ 30.11.2011, 20:30:59 ) *
Nie przerzucisz się na wersję 2, bo to są dwa zupełnie różne frameworki, które na dobrą sprawę nie mają ze sobą wiele wspólnego.

Jako, że nie programowałem jeszcze w żadnych frameworku raczej nie mam zbytniego wyjścia, z dokumentacji na początku nie uśmiecha mi się uczyć.
Kolejną sprawą jest doctrine który mi sie nie podobał podczas używania MVC pracowałem na propelu ( też jest w 1.4 wiem ) a standardowo większość używa tego pierwszego.
Wydaje mi się więc, że jak poznam 1.4 i mniej więcej zacznę radzić sobie z generowaniem tego wszystkiego i dokumentacją to wówczas przejdę na 2 w której zacznę się uczyć od początku.

Także 1.4 traktuje jak takie konkretne starcie się z frameworkami
adbacz
Crozin ma rację. Ja sam od niedawna pracuję i ucze się Symfony2 i wg mnie, jak dobrze przeczytasz dokumentację i poszperasz w necie to nagle zobaczysz, że to bardzo dobre rozwiązanie. System szablonów, Doctrine, Bundle, przestrzenie nazw, genialny routing (wg mnie) i inne tego typu rzeczy. Sam się uczyłem najpierw CodeIgniter i było mi mało więc zaczałem się rozglądać za czyms "większym" i wybór padł od razu na SF2. Oczywiście, dwa razy miałem chęć to zostawić i uczyć się ZF, ale w końcu do upadłego szukałem w sieci i tutaj na forum odpowiedzi na moje pytania i tak od dwóch miesięcy jestem zwolennikiem SF2, jeśli chodzi o duże projekty. Bardzo usprawnia pracę, szczerze polecam.
Micchaleq
Cytat(adbacz @ 1.12.2011, 16:38:50 ) *
Crozin ma rację. Ja sam od niedawna pracuję i ucze się Symfony2 i wg mnie, jak dobrze przeczytasz dokumentację i poszperasz w necie to nagle zobaczysz, że to bardzo dobre rozwiązanie. System szablonów, Doctrine, Bundle, przestrzenie nazw, genialny routing (wg mnie) i inne tego typu rzeczy. Sam się uczyłem najpierw CodeIgniter i było mi mało więc zaczałem się rozglądać za czyms "większym" i wybór padł od razu na SF2. Oczywiście, dwa razy miałem chęć to zostawić i uczyć się ZF, ale w końcu do upadłego szukałem w sieci i tutaj na forum odpowiedzi na moje pytania i tak od dwóch miesięcy jestem zwolennikiem SF2, jeśli chodzi o duże projekty. Bardzo usprawnia pracę, szczerze polecam.

Ale SF1.4 się nie uczyłeś więc chyba nie masz porównania. Ja dziś dostałem książkę i już polowe przerobiłem wiec do poniedziałku ją powinienem skończyć i zabiorę się za 2.0, muszę przyznać ze po przeczytaniu o MVC przychodzi mi to z łatwością a myślałem ze to coś mego skomplikowanego.
elektrrrus
Dla mnie Sf2 jest trochę przerostem formy nad treścią. Wszystko wygląda pięknie - możliwośc podmiany wszystkich komponentów w locie, dobra struktura i organizacja samych wnętrzności FW itd. Ale przestrzenie nazw w php i ich realizacja wypadła kiepsko, korzystanie z nich bardzo namiętnie w sf2 spowalnia pisanie kodu. Doctrine2 jest szybki(główny zarzut w stosunku do 1.x to powolność) ale tez mało użyteczny - pogmatwane tworzenie relacji, brak domyślnej obsługi np blobów(tak, wiem można sobie napisać, ale czy ORM nie powinien tego mieć od razu), kiepsko wypada wsparcie innych baz niż MySQL. Widać że twórcy bardzo wzorowali się na rozwiązaniach javowoych, np annotacje. Wyszło piękne dzieło inżynierii oprogramowania, dobrze pasujące jako pomoc przy bardzo dużych i nieszablonowych projektach, ale mało praktyczne w codziennym używaniu frameworka. Wzorem do tego jak powinien wyglądać fw webowy jest dla mnie web2py, bardzo dobrze pisze mi się też w django.
Oczywiście to tylko moja opinia i każdy może mieć inną smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.