Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CakePHP]Cake i server2go
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
zephyr7
chciałbym uruchomić CakePHP na server2go (taki przenośny wampp).

- da się zainstalować wordpressa
- da się zainstalować joomlę,

a cake z jakiś powodów nie działa sad.gif

za Chiny Ludowe nie mogę się połączyć z bazą danych... Czy ktoś ma pomysł jak to zrobić?

(trzeba w ustawieniach zmienić local mirror na 0)
by_ikar
A może jakieś komunikaty błędów, czy tak najzwyczajniej nic się nie dzieje?
zephyr7
Już mówię: po rozpakowaniu cake 2.0, wszystko wygląda niby-normalnie

zmieniamy 'sól', wchodzimy do phpmyadmina, zakładamy bazę (jak w niemal każdym frameworku)

ale Cake za ..... miśka nie chce się połączyć. Wywala komunikat że IS NOT connected do bazy..

podejrzewam, że to może (choć nie musi) mieć związek z mod rewrite, bo np. po naciśnięciu ctrl + r wywala błąd o nieprawidłowej konfiguracji mod rewrite...

Co będę dużo mówić, najlepiej samemu spróbować zainstalować. Server2Go jest naprawdę świetny, piszę pod niego katalog produktów na płytkę. Testowałem różne aplikacje, ale ta sprawuje się najlepiej. Wyjątkiem jest grr.... cakephp

i to akurat wtedy, kiedy dodali mu fajne funkcje do obsługi bardziej skomplikowanych relacji...

żeby troszeczkę odświeżyć temat: sprawdziłem ustawienia bazy, tabeli, prawa użytkowników i nic.... Podobno też problemy z mod_rewrite nie są przyczyną problemu...
askone
Obstawiam, że w pliku konfiguracyjnym w CakePHP masz niepoprawne dane... Poczytaj tutaj

Pozdrawiam
zephyr7

Nie wierzysz, sam spróbuj smile.gif z domyślnymi ustawieniami.

Więcej, jak ściągniesz S2G z Apache 2, to Cake bez przerwy wywala błędy o mod rewrite...

różne rzeczy już ustawiałem, ale przy tej parze mózg mi się defragmentuje....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.