Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Kohana] problem z tworzeniem klas
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
dudilag
Witam serdecznie,

Mam problem z tworzeniem klas, do tej pory nie miałem żadnego problemu, ale od pewnego momentu nie mogę uwtorzyć żadnej klasy, dostając błąd:
  1. Cannot redeclare class cokolwiek_Controller... on line 46

nazwa jest napewno unikalna, 46 linia to linia w ktorej jest klamra zamykająca klasę.

Ktoś się już spotkał z takim czymś ?

pozdrawiam,
skowron-line
Która wersja questionmark.gif
dudilag
2.3.4
askone
Według mnie to problem dotyczący PHP a nie frameworka Kohana jako takiego. Komunikat jest oczywisty - masz już taką klasę zadeklarowaną. Poszukaj może tylko wydaje Ci się, że nazwa klasy jest unikalna....

Pozdrawiam
dudilag
40 minut temu pisalem poprzednia klase i wszystko działało, teraz już nie,
Czy klasa jest unikalna ? na pewno, chyba ze istnieja wbudowane klasy typu 'alsdkfjasdiu98043_sd'

pozdrawiam
askone
Faktycznie trudno byłoby trafić ponownie w taką nazwę klasy wink.gif Widzę dwa rozwiązania:
  1. W pliku w którym masz poprawnie zadeklarowaną klasę zmień jej nazwę, zapisz pod nową właściwą nazwą - możliwe że masz jakieś "białe znaki"
  2. Pokaż cały kod pliku klasy w którym generowany jest błąd - może świeże spojrzenie pomoże

Pozdrawiam
skowron-line
A czy jak się odwołujesz do poprzednio utworzonych klas też masz error questionmark.gif
Kedan
Strzelam teraz na ślepo, ale może to być problem z autoloader'em klas - jeśli ten z jakiegoś powodu dwukrotnie ładuje ten sam skrypt. Może w jakimś configu jest coś za dużo? Może ładujesz dwa razy ten sam moduł?
phpion
Przeszukaj cały projekt w poszukiwaniu nazwy klasy, która jest dublowana. Ja najczęściej otrzymuję ten komunikat gdy skopiuję plik kontrolera, zmienię jego nazwę na inną, ale nie zmienię nazwy klasy. Możliwe zatem, że masz 2 lub więcej klas kontrolerów o takich samych nazwach (niekoniecznie o takich samych nazwach plików).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.