Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework] Kodowania plików
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
istrd
Witam,
Mam takie pytanie Tworze nowy kontroler w Zend tworzy się plik kontrolera php oraz plik widoku, Pliki te mają kodowanie ASCII czy może to wpłynąć później na nie poprawne wyświetlanie znaków?
skowron-line
Może, najlepiej jak by pliki były kodowane UTF-8 no ale to chyba wiesz.
istrd
Własnie zastanawia mnie czemu domyślnie tworzą się pliki kodowane w ASCII.
skowron-line
Tworzysz pliki przez wywołanie polecenia
Kod
zend create controller nazwa_controllera

questionmark.gif
istrd
tak własnie tak robię.
Już wiem że to chyba nie wpłynie na złe wyświetlanie treści jeśli zachowam takie kodowanie
Pliki PHP obojętne
Pliki Widoku ISO-8859-2 i baza Latin2 ( można ustawić też kodowanie UTF-8) wtedy też będzie dobrze
Pilsener
Ale po co ryzykować, używasz jakiegoś IDE? Lepiej trzymać się standardów, żeby nie mieć problemów w przyszłości. Dziś już chyba nikt nie pisze w notatniku więc nie będzie problemów z wyświetlaniem polskich znaków pod windą wink.gif

Pliki bez problemu przekonwertujesz np. programem "gżegżółka". Inaczej może zrobić się bałagan, bo ktoś będzie chciał zmodyfikować projekt (np. Ty za rok), dodasz kolejne pliki ale już w UTF-8 smile.gif
istrd
Jest taki problem tworze z lini poleceń Controlery itd. Ale wszystkie pliki w tym Widoku są kodowania ASCII dodaje polskie znaki kodowanie nie jest już rozpoznawane.
Jeśli ktoś pisze w zend pod linuxem i może sprawdzić jakie kodowania są u was plików ( w katalogu controller oraz view) i dał tutaj wynik będe wdzięczny. Najlepiej zrobić to poleceniem
  1. enca -i *
wcześniej trzeba pewnie ten pakiet zainstalować.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.