tomeknh
8.02.2012, 01:11:51
witam,
mam listę zleceń, po wybraniu danego zlecenia ma mi się pokazać cena - to zrobiłem
jednak ma być również opcja wybrania wielu zleceń i pokazania wtedy zsumowanej ceny
i nie wiem jak to zrobić kompletne...
dodać ukryte pola z id ale jak potem zliczyć ile było tych pól ile id zlecenia...
strife
8.02.2012, 09:26:13
Jeżeli masz jakąś listę, w której założmy wybierasz sobie kilka zleceń (pisałeś o inputach hidden) to przechodząc do kolejnej strony musisz coś zrobić, kliknąć np. na submit'a, wtedy w tablicy $_POST / $_GET masz wybrane id zleceń, które potem możesz wybrać z bazy danych korzystając np. z IN. Do sumowania ceny użyteczne może być SUM().
tomeknh
9.02.2012, 01:33:05
Dzięki wielkie SUM super działa!!
Tylko kolejne pytanie, mam liste zleceń, przy nich checkboxy których ID są generowane na podstawie ID zlecenia.
Wiec mam np. checkbox o nazwie check_1 oraz check_2 oraz check_6
Jak wyczaić w php potem, który z nich był zaznaczony.
PS. Przypominam że nazwy checkboxów są generowane dynamicznie na podstawie id zlecenia więc nie wiem jak się będą nazywać żeby zrobić prostą konstrukcje if....
wiem jakie ID się pojawią bo mogę wyciągnać z bazy danych zlecenia użytkownika i mam wszystkie id checkboxów...
przecież nie zrobię $_POST['check_$id'] :-)
cholera nie wiem jak to wytłumaczyć ale mam nadzieje, że mnie rozumiecie i ktoś miał podobny problem.
Bags_Bunny
9.02.2012, 04:25:34
Rozwiązanie prymitywne: przelecieć cały $_POST (
foreach) i ciąć nazwę (np.
substr).
Rozwiązanie lepsze: nazwać w HTMLu checkboksy check[id], np name="check[13]". W ten sposób w tablicy $_POST['check'] znajdą się id (w tym wypadku: 13).
array_keys może się przydać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.