Lejto
8.02.2012, 15:41:51
Mam za zadanie wykonać skrypt obsługujący zlecenia (dane, typ, jaki czas z odliczaniem) do tego edycja, usuwanie i zamknięte zgłoszenia, czyli tylko dodawanie i edycja danych z mysql. Chciałem to zrobić w oparciu o jakiś wzorzec projektowy czy coś w tym rodzaju bo nie chce kolejny raz pisać podobnych do siebie zapytań do każdego pola. Chce to zrobić fachowo i wydajnie. Co polecacie?
Pozdrawiam
Crozin
8.02.2012, 15:57:22
Wzorce projektowe nie opisują całych stron, a jedynie pewne konstrukcje użyte w kodzie. To czego szukasz to... framework dla aplikacji webowej (najlepiej z wbudowaną obsługą scaffoldingu) - a tych ci w PHP pod dostatkiem.
Mgorka
8.02.2012, 17:06:22
Spróbój się z Symfony myślę że bedzie to dobry wybór. Masz jeszcze zend kohana itp. Też jestem początkującym i operowałem midzy zend a symfony i musze przyznać że symfony jakoś przyjaźniej do mnie emanowało
Lejto
9.02.2012, 12:43:13
w sumie nie chodzi mi o cały fwamework, ale dzięki poczytam
Kożystaliście może z Yii Framework? Warto?
phpion
9.02.2012, 13:35:58
Cytat(Lejto @ 9.02.2012, 12:43:13 )

Kożystaliście może z Yii Framework? Warto?
Warto, a przynajmniej warto spróbować i dać szansę temu frameworkowi. Samego CRUDa sobie wygenerujesz, potem ewentualnie dostosujesz do własnych potrzeb. Yii ma bardzo ciekawy mechanizm form buildera oraz ORM, a dla mnie to podstawa pracy
Lejto
9.02.2012, 15:39:18
to się w końcu przemogę i skorzystam z jakiegoś fw, a wy często korzystacie z frameworków czy bazujecie na własnych kodach?
strife
9.02.2012, 15:51:57
Cytat(Lejto @ 9.02.2012, 15:39:18 )

to się w końcu przemogę i skorzystam z jakiegoś fw, a wy często korzystacie z frameworków czy bazujecie na własnych kodach?
Temat rzeka. Odpowiem tak: zależy kiedy, czasami dobrym wyjściem jest framework czasami nie, zależy od okoliczności. Ja osobiście mam pracę, gdzie znajomość kilku frameworków jest niezmiernie przydatna, jednak czasami zdarzają się sytuacje gdzie framework jest zbędny, trudno na to pytanie odpowiedzieć jednoznacznie bo sytuacje, z którymi się spotykamy są różne.
Uriziel01
10.02.2012, 07:35:20
Powiem tak (najprościej jak się da) fw wyrabiają dobre nawyki (przynajmniej te popularne fw), wyrabiają pewien rozpoznawalny standard i typ podejścia do problemów, rozwiązują kilka sporych zagadnień których implementacja jest uporczywa, oczywiście nie możemy zapominać także o możliwości wszechstronnego użycia raz już napisanego kodu. Jednak jeżeli jest to bardzo mały projekt bez możliwości rozwoju lub też tak specyficzny, nie typowy oraz wymagający tak unikalnych funkcjonalności nie ma sensu użycie fw gdyż może się okazać (I najpewniej tak będzie) że bedziemy ograniczani przez fw i zaczniemy tworzyć skomplikowane i czasochłonne obejścia. A swoją drogą do potrzeb które wymieniłeś wystarczył by jakiś prosty datagrid zrobiony w JS, najnowsze rozwiązania są bardzo konfigurowalne i praktycznie bez obsługowe.
Lejto
10.02.2012, 15:15:46
@Uriziel01 używałeś kiedyś datagridów? Jak tak to podaj jakieś przykłady, pierwszy raz o czymś takim słysze.
erix
10.02.2012, 15:18:23
A nie łaska najpierw poguglać, dopiero potem pytać?
Uriziel01
11.02.2012, 12:13:00
To znaczy wszystko zależy od konkretnego skryptu a jest ich całe mnóstwo. Jednak ogólny schemat działania jest identyczny:
Podajesz table w bazie z których mają być pobierane dane, możesz także podać konkretne kolumny jeżeli masz taką potrzebę, możesz robić to też przez relację podając jedynie przez które kolumny mają zostać te tabele połączone. Następnie jeżeli chcesz pokazywać je jakoś niestandardowo ustawiasz format/kolejność tych danych deklarujesz które z nich są możliwe do edycji i jakie są akceptowane dane. Datagrid ma już w sobie najczęściej zawartą paginację i sortowanie po wybranych kolumnach zazwyczaj także możliwość wyszukiwania po wartościach, wszystkie transakcje z bazą odbywają się najczęściej AJAXem więc bez przeładowania strony. Ogólnie mówiąc, jeżeli nie potrzebujesz jakichś niestandardowych funkcjonalości i odpowiada ci domyślna funkcjonalność to można cały data grid zrobić w kilku liniach prostego kodu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.