mam pewien problem. Jestem w trakcie tworzenia bazy danych osób. Podczas wypełniania formularza są również uploadowane 2 zdjęcia (portret + sylwetka). Zależy mi na tym, żeby zdjęcia po uploadzie miały nazwę:
Nazwisko_Portret.jpg
Nazwisko_Sylwetka.jpg
Wszystko przechowywane będzie w bazie danych, ale z tym sobie radzę. Nie mogę jednak dojść do tego jak całkowicie zmienić nazwę uploadowanych plików.
Oczywiście Nazwisko pobierane ze zmiennej z fomularza plus dopisanie Portret/Sylwetka.
Oto kod formularza:
<html> <body> <form action="upload.php" method="post" enctype="multipart/form-data"> <table align="center" border="1" bordercolor="#FFCC00" style="background-color:#FFFFCC" width="600" cellpadding="3" cellspacing="3" class="text"> <tr> </tr> <tr> </tr> <tr> </tr> <tr> <td width="50%" align="center" class="text2"> <input type="file" name="file1"> </td> <td width="50%" align="center" class="text2"> <input type="file" name="file2"> <input name="hdnLine" type="hidden" value="2"> </td> </tr> <tr> </tr> </table> </form> </body> </html>
A to kod skryptu odpowiadającego za upload:
<?php for($i=1;$i<=(int)($_POST["hdnLine"]);$i++) { if($_FILES["file".$i]["name"] != "") { { $strSQL = "INSERT INTO gallery "; $strSQL .="(Picture) VALUES ('".$_FILES["file".$i]["name"]."')"; } } } ?>
Proszę o pomoc.