Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sortowanie w PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Elbow
Witam,

Być może ten post powinien znaleźć się w dziale "przedszkole", ale może tutaj też mi pomożecie. Otóż mam taki skrypt, który pokazuje mi zawartość katalogów na serwerze. Czy jest możliwość, aby posortować je po nazwie, albo po dacie utworzenia??

Mam nadzieję, że mi pomożecie ponieważ są to katalogi ze zrzutami zdjęć z kamery z monitoringu i są one rozsypane nie wiadomo według jakiej kolejności smile.gif a chciałbym, żeby były posortowane od najnowszych do najstarszych.

Kod
<?php
    $path = $_GET['path'];
    if(!isset($path))
    {
        $path = ".";
    }

if ($handle = opendir($path))
    {
        $curDir = substr($path, (strrpos(dirname($path."/."),"/")+1));
        print "Aktualny katalog: ".$curDir."<br>************************<br>";
        print "Sciezka: ".dirname($path."/.")." <br>************************<br>";

while (false !== ($file = readdir($handle)))
        {
            if ($file != "." && $file != "..")
            {
                $fName = $file;
                $file = $path.'/'.$file;
                if(is_file($file))
                {
                    print "[PLIK]  <a href='".$file."'>".$fName."</a>    ".filesize($file)."B<br>";
                }
                if(is_dir($file))

{
                    print "[KATALOG]  <a href='kamery.php?path=$file'>$fName</a><br>";
                }
            }
        }
        $up = substr($path, 0, (strrpos(dirname($path."/."),"/")));
        print "[^]  <a href='kamery.php?path=$up'>Przejdz katalog wyzej</a><br>";

closedir($handle);
    }
?>

Pozdrawiam
Elbow
wNogachSpisz
Po dacie łatwo.
Natomiast po nazwie, to zależy czy nazwy są w jednym języku.
Jeśli są w jednym to znowu łatwo.
Jeśli są w wielu, to musisz posłuzyć się tzn "unicode collation", jeśli używasz wersji PHP niższej niż 5.3, to użyj MySQL, ma on dość kompleksowo zaimplementowany unicode collation.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.