mam serwis ogloszeniowy, ktory zostal zrobiony w kohanie.
co zrobic, abym aplikacja sama mogla wysylac automatyczne powiadomienia email?
np ogloszenie skonczylo swoja waznosc wczoraj. aplikacja sprawdza sobie co 24 godziny czy jakies ogloszenie sie skonczylo, jesli tak to wysyla e-mail do wlasciciela ogloszenia, jesli nie to spi przez najblizsze 24 godziny.
niby mam cos co powinno dzialac, aczkolwiek nie dziala.
pewnie chodzi o crona, ale jak dodac zapytanie?
cos co powinno dzialac, a nie dziala wyglada tak:
<?php class Cron_Controller extends Controller { public function do_jobs( $hash ) { if( $hash != Kohana::config('config.cron_hash') ) throw new Exception("Błędny parametr hash"); $this->_send_extend_emails(); } private function _send_extend_emails() { $adverts = new Adverts_Model(); $emails = new Emails_Model(); $yesterday_expired = $adverts->getYesterdayExpired(); //echo kohana::debug($yesterday_expired); //die(); foreach( $yesterday_expired as $advert ) { $emails->send($data['contact_email'],null, 'Wygaśnięcie ogłoszenia', View::factory('emails/expired')->bind('data',$data)->render() ); } } }
a funkcja getYesterdayExpired() wyglada tak:
public function getYesterdayExpired() { $this->db->where('expiry_date', $yesterday); $query = $this->db->get('advertisements'); // die($query->last_query()); return $query->as_array(); }
od razu poprosze o pomoc jak poprawnie dodac zapytanie do crona?
w tym momencie zapytanie wyglada mniej wiecej tak:
/home/cos231/domains/moja-domenta.pll/public_html/application/controllers/cron.php