nie do końca wiem czy piszę tego posta na dobrym subforum, ale problem łączy kilka zagadnień, a rozwiązanie musi być w PHP.
Zagadnienie polega na tym, iż w sklepie internetowym używam sesji do obsługi zalogowanych klientów. Zgodnie z wieloma zaleceniami w sieci i na różnych forach (na tym bodaj również) zastosowałem tam weryfikacje USER_AGENT i REMOTE_ADDR. Niestety okazało się, że niektórzy klienci mają bardzo zmienne IP co skutkuje "restartem" sesji co kilka (ilość jest losowa) przeładowań strony.
Długo nie było wiadomo o co chodzi, ale, gdy sprawdziłem razem z klientem jego IP za pomocą $_SERVER['REMOTE_ADDR'] na moim serwerze okazało się, że co kilka (min. 1, max. 3) kliknięcia F5 adres IP ulega zmianie. Dokładnie rzecz biorąc kręci się w kółko, ale nie zmienia to faktu, że zapisanie adresu IP w sesji generuje tylko problemy.
W związku z tym mam do Was dwa pytania: czy znane są Wam tego typu przypadki "dynamicznego" IP (skąd to się może brać?) oraz czy istnieje jakiś inny (oprócz USER_AGENT) wyróżnik, który można by umieścić w sesji, żeby choć trochę uprzykrzyć życie "chakierom"

Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi i pomoc!