miras
17.03.2012, 23:18:10
Witam, mam problem, który polega na przechowywaniu danych, a mianowicie mam plik x.php z niego za pomocą formularza wysyłam zmienną do pliku y.php
W pliku y.php oczywiście odbieram tą zmienną i w tym pliku będzie pare operacji typu y.php?page=dodajopis itd. i po pierwszej takiej operacji zmienna już robi się PUSTA, a potrzebuję to zrobić tak, żeby dopiero po zakończeniu wszystkich operacji zmienna robiła się pusta. Czytałem o sesjach, ale z tego co próbowałem to nie bardzo mi to wychodziło, jeżeli ktoś by chciał mi zasugerować te sesje to dopowiem jeszcze, że do tych plików x i y php sesje są już wykorzystywane do logowania.
trochę zagmatwałem, ale mam nadzieje, że ktoś zrozumie.. Dzięki z góry!
markonix
17.03.2012, 23:29:39
Jaka to zmienna?
Zmienną możesz ten w linku przekazywać (GET) jak i w formularzu (POST) jako ukryte pole.
Głównie zależy od tego czy to jakaś krytyczna zmienna, której podmiana przez usera spowodowała jakieś niebezpieczeństwo.
miras
17.03.2012, 23:33:42
Dokładnie, user nie może się do tej zmiennej dobrać, a ta zmienna jest liczbą schowaną właśnie w tym formularzu i przesyła ją normalnie do drugiego pliku, tylko że w tym drugim pliku jak jakieś operacje zaczynam robić, to ta zmienna po prostu się 'kasuje' a nie może się ' kasować '
prowseed
18.03.2012, 00:11:12
ale nie wiem, wywolujesz pojedyncze operacje przez GET'y na zasadzie header-location?
Zrob sobie kilka funkcji i je pozniej kolejno wywoluj z parapetrem.
//EDIT
a co do sesji, to co ma piernik do wiatraka? W sesji mozesz przechowywac wiele danych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.